A lambériázás előnyei, menete és a lambéria festése

A lambéria évtizedekkel ezelőtt igen közkedvelt burkolóelem volt a családi házakban és a panellakásokban, később azonban veszített népszerűségéből. Napjainkban reneszánszát éli, mutatjuk, mit érdemes tudni a lambériázás előnyeiről, menetéről és a lambéria festéséről.

lambériázás

Lambéria, a felújított lakások új szereplője

Egy teljes körű lakásfelújítás során a falburkolatok kiválasztására is nagy hangsúlyt szükséges fektetnünk. Szakmai blogunkban írtunk már a falfestéssel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a tapétázás lehetőségeiről. A csempézés szintén kiváló megoldás lehet a vizes helyiségekben, emellett a lambéria is teret hódít magának egyes lakástípusoknál.

Immár nem hagyományos faburkolatként tekintünk rá, sokkal inkább egy design elem, amely éppen olyan jól alkalmazható az irodákban, mint a hálószobában, a nappaliban, vagy akár a plafonon is.

Amennyiben ügyfeleink a teljes körű lakásfelújítás mellet igénybe veszik lakberendezési szolgáltatásunkat is, örömmel segítünk abban, hol és milyen szerepben jelenjen meg a lambéria otthonukban.

 

A lambériázás előnyei és felszerelése

A lambériának, mint burkolatelemnek számos előnye van annak köszönhetően, hogy megjelenésében tulajdonképpen egy természetes faelem. Manapság már nem a falak védelme érdekében használatos, inkább a lakásunk stílusán (pl. rusztikus lakberendezési stílus) alakíthatunk vele.

Kombinálhatjuk más anyagokkal, a vinyl padló éppen olyan jól áll neki, mint a tégla, és a kő. Nagy előnye, hogy számos funkciót (pl. térelválasztás) remekül betölt, elfedhetjük vele a falak egyenetlenségét, könnyen tisztítható, a lambériázás menete pedig igen egyszerű, így nem kell hosszú napokat várnunk a végeredményre.

A lambériázást mindig valamelyik sarokból kiindulva kezdjük el. Az első lambéria felrakásánál fokozottan figyeljünk arra, hogy a léc tökéletesen egyenes legyen, ennek hiányában minden ferdén kerül majd a falra. Ez nyilvánvalóan nemkívánatos eredmény, kivéve persze akkor, ha nem direkt ebben a megoldásban gondolkodunk.

lambériázás

A lambéria festése

Amennyiben a teljes körű lakásfelújítás során a lambériázás mellett döntöttünk, elgondolkodhatunk azon, hogy a fa milyen színt kapjon.

A felület ápolására legalább olyan nagy hangsúlyt kell fektetni, mint a parketta állagának megóvására, hiszen a cél a hosszú távú védelem. Ezután már nem lesz sok dolgunk vele, nem kell évente felújítani, meghálálja a kezdeti gondoskodást.

Az eredeti szín mellett számtalan árnyalat közül választhatunk, de mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy festéket szeretnénk használni, vagy esetleg lazúrt.

Hogyan döntsünk? Ha a fa erezetét és textúráját szeretnénk kiemelni, válasszuk a lazúrt, ha azonban festékkel dolgozunk, az teljesen elfedi majd a fát.

 

Mire ügyeljünk?

A megfelelő lazúr, vagy festék kiválasztását, illetve a lambéria felrakását bízzuk szakemberre, így garantáltan minőségi felület lesz a végeredmény. Egy lakásfelújítás során ezen semmiképpen nem érdemes spórolni, főként azért nem, mert a lambériázás ugyanolyan fontos munkafázisa a felújításnak, mint a mázolás, vagy akár a konnektorok cseréje.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!