Tápétázás lépésről lépésre – A legfontosabb tudnivalók egy helyen

A tapétázás reneszánszát éli, és bár napról napra egyre népszerűbb ez a burkolat típus, hatalmas tévedés azt gondolni, hogy elegendő csupán néhány tapétatekercs és egy kis ragasztó a tökéletes végeredményhez. Lakásfelújítás során a tapéta a legjobb barátunk lehet, hiszen nem jelent nagy kiadást, mégis izgalmassá teszi a lakberendezést. Mutatjuk, milyen feladatokkal jár a tapétázás lépésről lépésre.

 

Legnépszerűbb tapéta típusok – A tökéletes tapéta kiválasztása

Hacsak nem töltjük a napjainkat tapéták között, biztosan meglepődve tapasztaljuk majd tapétakeresgélés közben, hogy mennyiféle típus közül választhatunk.

Bár nyilvánvalóan fontos a tapéta mintája és színe is, a legfontosabb szempont vásárlás előtt azt végiggondolni, hogy hova kerül majd az otthonunkban a tapéta. A nappalit szeretnénk feldobni vele? Esetleg a konyhát szeretnénk felújítani? Egy-egy helyiség más és más funkciót tölt be, így az is nagyon lényeges kérdés, hogy milyen felületen használnánk a tapétát, és hogy tisztítható-e az adott típus.

A pénztárcakímélő, papíralapú tapétát jó minőségű falakon érdemes használni, míg a selyemtapéta például drágább, de tartósabb is, emellett könnyen tisztítható és nehezebben kopik. Nagyon népszerű a fűrészporos tapéta, amelyet akár többször is újra lehet festeni, míg a viniltapétát előszeretettel használják a fürdőszobákban, vagy akár a konyhákban.

A növényirost-alapú vagy gyapotrostos tapéta jól jön, ha környezetbarát megoldást keresünk, míg az öntapadós tapétát általában laminált bútorokon vagy műanyag felületeken használják.

Tipp! A tapéta színének kiválasztása szintén fontos kérdés, hiszen passzolnia kell a lakás stílusához, a bútorokhoz és a kiegészítőkhöz is. A mintás tapéták nagyon divatosak, ám a megfelelő minta kiválasztásában érdemes lakberendező segítségét kérni. Ő rutinosan eligazodik a stílusirányzatok között, és segít abban, hogy megfelelő legyen egy-egy helyiségben az összhang.

 

Milyen eszközökre lesz szükségünk tapétázás közben?

Ahogyan már említettük, nem elég csupán a tapétaragasztót és a tapétát kiválasztani tapétázás előtt. Szükség lesz más eszközökre is ahhoz, hogy a tapéta tökéletesen illeszkedjen, ne átlósan fusson a falon, és a padlóban se tegyünk kárt. Jobb előzetesen körültekintően végigfutni a listát, mint egy-egy munkamenet közben elszaladni egy üzletbe pótolni a hiányzó eszközöket.

A tapéta és a ragasztó mellett be kell szereznünk ecseteket, tapéta rollert, egyengetőt, éles ollót, és colstokot, illetve győződjünk meg róla, hogy van otthon vödör és szivacs is. A széleknél könnyebb dolgunk lesz egy vágó vonalzóval, a padlót és a bútorokat pedig védőfóliával védhetjük meg a szennyeződéstől.

Tipp! Munka előtt mindig győződjünk meg arról, hogy a falfelület egyenletes-e, és milyen állapotban van. A beázást, a szögek/csavarok okozta lyukakat, és a repedéseket mindenképpen orvosolni kell. Legyen otthon csiszolópapír, és glett, de ha nem mozgunk otthonosan a használatukban, célszerű inkább szakember segítségét kérni.

 

Tapétavásárlás – Mennyi tapétára lesz szükség?

Bizony a tapétavásárlás előtt nem árt, ha kiszámoljuk, mennyi tapétára lesz szükségünk. Ehhez nem kell profi fejszámolónak lenni, de nem árt, ha van némi érzékünk a matekhoz.

Ha szakemberre bízzuk a tapétázás minden lépését, ő első lépésben biztosan felméri majd a helyszínen, hogy a különböző helyiségekbe mennyi tapétát kell vásárolnunk. Amennyiben magunk fogunk hozzá a méréshez, a szegélylécek magasságát is számoljuk bele a mért falhosszba.

 

A tapétázás menete – 5 lépésre a céltól

A tapétázás menete alapvetően 5 különböző lépésből áll, a lépések sorrendjét tilos felcserélni egymással. Érdemes aprólékos, körültekintő munkát végezni, így a végeredménnyel garantáltan elégedettek leszünk. Lássuk, milyen teendők várnak ránk.

  1. A fal előkészítése, és a régi tapéta eltávolítása: Ha korábban is tapéta volt a falon, azt először el kell távolítanunk egy speciális tapétaleoldó folyadék segítségével. A flakon oldalán feltétlenül szükséges megnézni a keverési arányokat, mielőtt ecsettel vagy hengerrel felvisszük a felületre. Ezután a falat elő kell készíteni a tapétázásra. Ha glettelni, csiszolni kell, azt most végezzük el, ahogyan a portalanítást és a penész eltávolítását is.
  2. A falfelület alapozása: Az alapozásra azért van szükség, a falfelület nehogy elszívja a tapétaragasztóból a vizet. Így biztosíthatjuk a tökéletes tapadást.
  3. A mennyezet festése: Amíg az alapozás után szárad a fal, kifesthetjük a plafont (amennyiben oda nem tapéta kerül). A plafon soha ne maradjon ki a felújításból. Gondoljunk csak arra, hogyan mutat majd egy hófehér tapéta mellett a koszos, sárgásfehér fal.
  4. A tapéta felragasztása: A ragasztót teljesen száraz felületre lehet csak felvinni, így először győződjünk meg arról, hogy eltelt elegendő idő. A ragasztót igyekezzünk egyenletesen felvinni, és mielőtt az előzetesen méretre vágott tapétatekercs felkerül, még utoljára ellenőrizzük a minőségét. Ügyeljünk arra is, hogy adott esetben a minták illeszkedjenek egymáshoz, és mindig felülről, a mennyezettől lefelé dolgozzunk.
  5. A szegélylécek felhelyezése és a tapéta tisztítása: A szegélylécek mindig a tapétázás végén, teljes száradást követően kerülnek vissza a helyükre. Ha a bútorok tologatása közben véletlenül koszos lesz a tapéta, a tapéta típusától függően nedves szivaccsal, vagy falradírral korrigálhatjuk a kisebb hibákat.

 

Tapétázás otthon – DIY project vagy sem?

Egy szó, mint száz, a tapétázás nem a legbonyolultabb kihívás a lakásfelújítás során, elvégezhetjük magunk is, akárcsak a festést, vagy parkettázást. Azonban azt érdemes szem előtt tartani, hogy a cipész ért igazán a talpaláshoz, a fodrász vág profin hajat, és a szobafestő, mázoló, tapétázó tudja hibátlanul tapétával burkolni a falainkat.

Szakember segítségét igénybe venni csakis jó döntés lehet, főként akkor, ha megbízható, hozzáértő, kiváló referenciával rendelkező szakit találunk. A falaink folyamatosan szem előtt vannak az otthonunkban. Miért ne ragaszkodnánk a szemet gyönyörködhető, igényes, és látványos munkához?

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!