Panellakás felújítás Budapesten és Pest megyében 25 év tapasztalattal!

Egy panellakás felújításánál teljesen más kihívásokkal kell szembenézni, mint egy polgári lakás felújítás esetén.

A panellakások tömeges építése az 1970-es, 1980-as évekre tehető. Akkor ezeket kb. 50 évre tervezték. A tömeges lakásigény miatt olcsó anyagokból villámgyorsan kellett elkészülniük. Betonból készült a szerkezet, erre épültek rá a panel elemek. Ezzel a módszerrel akár naponta akár két szintet is el lehetett készíteni. Akár egy hónap alatt felépült egy 10 emeletes panelház. A fürdőszoba előre gyártott volt, már a gyárban beszerelték a mosdót, kádat, becsövezték és egyben szállították a helyszínre. Ott már csak beemelték, és bekötötték a víz és villanyvezetékeket.

Azonban a mai szakértői vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy még legalább további 50 évig használhatóak lesznek!

Ha idáig nem cserélték a falban lévő vezetékeket, akkor az már elöregedett, tűz és csőtörés veszélyes. Ezért a panellakás felújítása előtt fel kell mérni a vezetékek állapotát.

Szakértő munkával a panellakások felújítása után nincs többé „panel” érzésünk.

Panelben a falak (még a válaszfalak is) vasbetonból készülnek, amely még egy tipli befúrását is komoly feladattá teszik. Egy ilyen falba új villanyvezetéket behúzni, konnektorokat bővíteni vagy egy ajtót áttenni már komoly munkát igényel.

Az is nagy kihívás, hogy mivel a vasbeton kiválóan vezeti a hangot, a szomszédok már a lakásfelújítás elkezdése után fél órával garantáltan idegesek lesznek.

Márpedig a panellakás felújításra szükség van. A panelházak az 1970-es és 1980-as évek lakás „tömegtermelésének” termékei, és a legtöbbjük már a második komoly felújításra szorul.

Itt is elöregszik a tapéta, meglazul az ajtótok (főleg ha az 1970-es évek első generációs PVC-jéből készült). A járólap is megtöredezik, sok helyen cserélni kell a leragasztott szőnyegpadlót.

Rövid határidővel vállaljuk panellakásának teljes körű felújítását a padlótól a plafonig, 5 év jótállással.

 

Komplett panellakás felújítás

Budapesten és környékén vállaljuk panellakások teljes körű felújítási munkáit. Ennek legfőbb részei a következők:

Szobafestés és mázolás

Szakembereinknek sok éves tapasztalatuk, megbízható referenciáik vannak. A lakás szépségéhez, higiéniájához elengedhetetlen a friss festés. A megfelelően megválasztott színek és minták kifejezhetik az Ön stílusát, összhangot teremtve a lakás berendezésével.

A panellakásoknak mindig szerves részei voltak a gardróbszekrények, melyek ha hibátlanok, akkor szépen mázolhatók. Azonban ha ezek cseréje és újak beépítése is a felújítás része, érdemes előre megterveztetni és a szobafestés-mázolás megkezdése előtt a szakembereknek odaadni a terveket. Így az adott falfelületet előkészíthetjük a gardrób beszerelése előtt.

Tapétázás

Ha ki szeretné tapétáztatni lakását, nem csupán a felragasztást végezzük el, hanem igény szerint segítséget nyújtunk az ideális tapéta kiválasztásában is.

A szobafestés mázolás előtt mindig érdemes ellenőrizni a falban lévő villanyvezetékek állapotát, és az esetleges fali csatlakozó igényeket. A villanyszerelés, a klíma beszerelése véséssel jár, csak utána lehet elkezdeni a szobafestés-mázolás munkáit.

A tapéta napjainkban reneszánszát éli, vannak, akik csak egy-egy falra rakatnak tapétát, ezzel befolyásolva a tér elrendezését, a szoba hangulatát.

Villanyszerelés

A panellakásoknál az elektromos berendezések egyre nagyobb fogyasztása miatt gyakran van szükség a vezetékek cseréjére, vagy új kábelek kialakítására. Ez vasbeton falban komoly kihívást jelentő feladat, de szakembereink többféle megoldást tudnak biztosítani

A panellakás felújítás során a villanyszerelés a munkafolyamatok elején történik, ezért mindenképpen a szobafestés, tapétázás előtt kell elvégeztetni!

Burkolás, csempézés

A panellakásokban burkolatként előfordulhat PVC padló, kerámia lap, szalagparketta, vagy laminált parketta padló is. A burkolást szinte minden lakásfelújításnál érdemes elvégeztetni, csak tisztasági festés esetén nem.

Panellakásokban általában kisebb felületekkel kell dolgozni, de komolyabb feladat a sitt kihordása, elszállítása, így a munka a felület nagyságához viszonyítva időigényes lehet.

A legtöbb időt és költséget mindig a fürdőszoba, wc, konyha felújítása jelenti. Ezeknek a munkafolyamata összetett és sok szakmát érint. A gondot sokszor az jelenti, hogy csak a régi burkolat eltávolítása után derül ki, hogy a falban lévő víz- vagy villanyvezetékek mennyire öregek. Ha nem megfelelő állapotúak, akkor feltétlen cserére van szükség, mert ha a csempe felrakása után egy évvel csőtörés következik be, vagy a falban leég a villanyvezeték, akkor a csempéket le kell verni és a burkolás újra aktuálissá válik.

A konyhában a burkolás akkor indulhat, ha az új konyhabútor tervei már megvannak, mert a csempét a felső szekrény és a konyhapult közé kell felrakni. Ilyenkor nagy pontossággal kell dolgozni!

Sok panelben eredetileg nincs a WC-ben csempe a falon. Ezen érdemes változtatni, mert a WC kagylóból, a lehúzás során kifröccsenhet a víz a falra. A csempét könnyű tisztán tartani, jobban megfelel a higiéniai szempontoknak.

Parkettázás, szőnyegpadló csere

A legtöbb panellakás szobáiban eredetileg szőnyegpadlót ragasztottak le. Évtizedek alatt azonban a szőnyegpadló rugalmasságát célzó puha szivacsszerű réteg és az oldószeres ragasztó (Pálmafix) ammóniát termel, ezért szokott lenni az üres panelekben, a szobákban olyan furcsa erős szag. Azonban ez a gyermekek, de még a felnőttek részére is nagy veszélyt jelent, hiszen erős allergiás panaszokat válthat ki! Ezért ezt mindenképpen érdemes cserélni laminált parkettára, szalagparkettára, hagyományos parkettára, Vinyl padlóra, vagy kőpadlóra. Ráadásul a ezeket a padlókat könnyebb tisztán tartani, mint a leragasztott padlószőnyeget. Az új padlóra még mindig rakható szőnyeg, de az sokkal jobban tisztítható, mint a szőnyegpadló.

Panellakás felújítás árak

Minden lakás, minden igény más. Így árakat a helyszín felmérése előtt csak megsaccolni tudjuk. Egy dologban biztos lehet: az általunk adott részletes árajánlatot tartani tudjuk, nem fordulhatnak elő rejtett költségek!

 

Mit érdemes figyelembe venni panellakás felújítás előtt?

A lakásfelújítás komoly munka, Önnek (szemben szakembereinkkel) nem fizikailag, hanem lelkileg megterhelő. Ráadásul döntései az elkövetkező 15-20 évre meghatározzák, milyen környezetben fog élni. Ezért érdemes előre átgondolni, pontosan milyen igényei vannak. Érdemes fontossági listát állítani, felírni mik a feltétlenül szükséges munkák, és mi az, amiről – ha az árak az elképzelésénél magasabbak – le tud mondani. Segíteni tudunk a különböző alternatívák előnyeinek és hátrányainak ismertetésében, így Ön a pénztárcájának és igényeinek legmegfelelőbb megoldásokat tudja választani. Itt is igaz, hogy érdemes egységben gondolkodni.

 

Régi panellakások rejtett hibái

Rengeteg régebbi panellakás cserél gazdát évente. Az új tulajdonosok a felújítással szeretnék lakályossá tenni új otthonukat. Ezeknek a lakásoknak a felmérésénél, sokszor elmondják, hogy:

„Az előző tulajdonos nemrég újította fel a lakást, nekünk csak kisebb munkák kellenek.”

Az esetek többségében az derül ki, hogy a felújítás csak egy tisztasági festés volt, de a falban a vezetékek siralmas állapotban vannak. A vezetékek hibája általában akkor derül ki, amikor az új tulajdonos a villanyszerelővel konnektort, lámpát és kapcsolót cseréltet és kiderül, hogy a falban 30 éves vezetékek futnak, amik nem bírják a terhelést. Mikor a vízszerelő a csapokat akarja cserélni, akkor a szelepek nem zárhatók. Ebből gyanítható, hogy a falban futó vízvezetékek is potenciális veszélyforrások.

Ezért már lakásvásárlás előtt érdemes ellenőrizni, hogy igaz-e amit a tulajdonos állít. Főként a fürdőszobában (mosógép helye), vagy a konyhában (tűzhely, mosogatógép helyén) érdemes leszerelni egy konnektort, és megvizsgálni a vezetéket. Ne legyen rest benézni a mosogató alatti szekrénybe és a mosdókagyló alá! Ellenőrizzük, hogy a szelepek újak-e vagy nem. Ha valami nincs rendben, nyugodtan alkudjon a lakás árából, mert a későbbi felújítás komoly pénzeket vihet el!

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!