Mit jelent a teljes körű lakásfelújítás?

Cégünk általános generálkivitelezőként felügyeli a lakásfelújítást, amelyben több szakember is részt vesz. Egyfajta projektmenedzserként tevékenykedünk, hozzáférést adunk a felújítandó épülethez, elszállítjuk a törmeléket, megtervezzük a munkarendet és összehangoljuk a folyamatokat.

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a teljes körű lakásfelújítás nem bontható elemekre, vagyis kizárólag gipszkarton szereléssel, vagy villanyszereléssel nem foglalkozunk, cégünk komplex szolgáltatást nyújt az egész ingatlan belső felújítására vonatkozóan. Árajánlatot ezért csak a teljes generálkivitelezési tevékenységre van módunk adni (amely természetesen tartalmazza a részleteket is).

A teljes körű lakásfelújítás folyamata

A lakásfelújítás során egymásra épülnek a különböző munkafolyamatok, így a bontástól egészen a sitt elszállításáig hosszú út vezet. A legfontosabb szempont természetesen az, hogy minőségi munkát végző, profi szakemberek dolgozzanak otthona felépítésén. A minőségi alapanyag és a hozzáértő munka együttesen hozza meg a kívánt, és elvárt eredményt.

Bontás

A munkát minden esetben bontással kezdjük. A meglévő csempét, padlólapot, parkettát, ha tapéta van a falon, akkor azt is. Ha új ajtó kerül beépítésre, akkor az ajtókat is bontjuk, a helyüket vakoljuk, vagy olyan állapotba hozzuk, hogy alkalmas legyen az új ajtó beépítésére.

A törmelékeket sittes zsákba tesszük és egy közösen megbeszélt helyen tároljuk ideiglenesen, vagy a munkák végeztéig. Ha bármelyik padlófelületet nem érinti a felújítás, vagy bútorok maradnak a lakásban, azt papírral és fóliával védjük meg.

Ajtó Felmérés

A bontás után jöhet az ajtó felmérés. Fontos tudni, hogy kizárólag gyártott ajtókat érdemes beszereltetni! A barkácsáruházakban kapható „egyen ajtók” beszerelés után igénytelenül néznek ki, míg a gyártott ajtóknál figyelembe veszik a megfelelő falvastagságot és más egyéb adottságokat is.

Ráadásul nagyon fontos, hogy lássa az esetleges üvegezés helyét, formáját, mintáját, kilincsválasztékát, stb. és nem sokkal kelül többe a kész ajtóknál.

Villanyszerelés

Itt is bontással kezdünk. Az összes elérhető vezetéket és biztosítéktáblát bontjuk egészen a biztosítéktábláig. Kiépítünk egy teljesen új villany-, és gyengeáramú rendszert. A tulajdonossal egyeztetett helyekre kialakítjuk a kapcsolók és konnektorok helyeit, majd csöveket helyezünk el a falban, hogy a későbbiekben a vezetékek áthúzhatóak legyenek.

Új biztosítéktáblát szerelünk fel a megfelelő számú és méretű biztosítékokkal, és az egész rendszert FIRELÉ-vel biztosítjuk. Az elektromos és UTP kábelek behúzása, majd a falfestés, vagy csempézés után a szerelvényezés következik. Gázkazán szerelése esetén beszerezzük az EPH-t, azaz a kazánszereléshez szükséges érintésvédelmi jegyzőkönyvet is.

Víz, gáz, fűtésszerelés

Meglévő szaniterek bontása. A falban lévő és a falon kívüli víz és csatorna vezetékek ellenőrzése és szükség szerinti cseréje. A tulajdonossal történő egyeztetés alapján víz, csatorna, fűtés, radiátorok, egyéb szerelvények kiállásának szerelése. Csempézés után szerelvényezés. Amennyiben új konyhát vásárolnak, akkor a mosogató és mosogatógép bekötését csak annak beszerelése után tudjuk elvégezni.

Természetesen saját hatáskörünkig tudunk segíteni gáztervezésben, vízművekkel, gázművekkel, ELMŰ-vel és kéményseprővel történő kapcsolattartásban és ügyintézésben is. Fontosabb minőségi márkák: Geberit, Roca, Kolo, Hansgrohe, stb. Ebben a témakörben is vannak kevésbé ajánlott és nagyon ajánlott termékek.

Csempe és padlóburkolás

Vízszerelés után az aljzat és/vagy falkiegyenlítés vagy vakolás-betonozás következik. A bontás után derül csak ki, hogy melyik a helyes technológia. Burkolás prémium minőségű csemperagasztóval és választható színű fugázóval együtt. Szükség esetén lábazatkészítés, fugázás, szilikonozás.

Csempeválasztásnál fontos szempont, hogy a nagy lapok a nagy helyiségben, a kis lapok pedig a kis helyiségben mutatnak jól. Itt is elmondható, hogy érdemes a jobb minőségű olasz, vagy spanyol csempéket választani, de nagyon jó minőséget képviselnek egyes lengyel és ukrán lapok is. Természetesen igény esetén segítünk a választásban, emellett kiemelnénk, hogy nálunk nincsenek rejtett költségek.

Szobafestés, tapétázás, mázolás

Villanyszerelés után kezdődhet horonyvakolás, a falfelület előkészítése, a falfestés, vagy a tapétázás, esetleg az ajtó-ablak mázolása vagy pácolása.

Parkettázás, csiszolás, lakkozás

Igény szerint a jelenlegi burkolattól és az ízléstől függően már felméréskor egyeztetünk a megfelelő burkolat kiválasztásáról. Rengeteg lehetőség közül választhat a megrendelő:

A laminált parketta amennyiben nagyon jó minőségű, és jó kopásállóságú, remek választás lehet, viszont kopog és ez néha zavaró lehet. A szalagparketta felületén van egy pár milliméternyi valódi keményfa, ami később 1-2 alkalommal csiszolható és lakkozható. A vinyl padló modern megoldás, és az ára egy kicsit magas ugyan, de ragasztható vagy laminált parkettaszerűen ragasztás nélkül burkolható.

Parketta csiszolás, lakkozás

Amennyiben régi hagyományos parketta van a lakásában és annak mintája beleillik a megrendelő által megálmodott képbe, akkor a csiszolásnak és lakkozásnak köszönhetően tökéletes felületet kapunk, amely évtizedekig a lakás dísze lehet.

Sitt Szállítás

A munka végeztével az összegyűlt szemetet és a takarásra felhasznált fóliákat összeszedjük, alaptakarítást végzünk és a munkálatok elvégzése során keletkezett szemetet elszállítjuk. A lakását készen, időre adjuk át.

Szívesen olvasna többet a teljes körű felújítás során felmerülő munkafolyamatokról?