Szobafestési ötletek – Festőanyagok, falfestési eljárások, játék a színekkel

A festés és a mázolás a belső tér kialakításának befejező lépése, éppen ezért – a tökéletes végeredményhez – körültekintően kell kiválasztani a festőanyagokat, és a festékek színét. A szobafestési ötletek azonban mit sem érnek a körültekintő festési technikák ismerete nélkül.

A festéssel járó feladatokat célszerű olyan rutinos szobafestőre bízni, aki kellően rugalmas, követi a legújabb trendeket, és a minőségre helyezi a hangsúlyt a munkája során.

 

Szobafestés, mázolás, a festőanyag kiválasztása

A falak, a mennyezet, illetve az ajtók, és ablakok a festés és mázolás során kapják meg azt a felületet, amely a lakásnak végső karaktert ad. Festeni a falakat és a mennyezetet szoktuk, míg az ajtókat, és az ablakokat mázolják. Egy lakásfelújításból a tisztasági festés (fehérmeszelés) általában nem marad ki, de sokan döntenek úgy, hogy a lakásnak új hangulatot adnának azzal, hogy tágítják a teret, és játszanak egy kicsit a mintákkal és a színekkel.

Nagyon fontos tudni, hogy a festőanyag megfelelő kiválasztása a tökéletes munka alappillére. A száraz és a párás, a külső és a belső helyiségekbe más-más festéket érdemes használni, mint ahogyan az is lényeges szempont, hogy a festék szigetelő, mosható, vagy éppen légáteresztő-e.

Tipp! A kötőanyag határozza meg, hogy a száradás után lemosható lesz-e a festék. A kérdésben segítségünkre lehet egy rutinos szobafestő.

 

Szobafestési ötletek – Különleges falfestési eljárások

A szobafestés kreatív munka, a hagyományos fehér, vagy az egyszínű falak mellett különböző szobafestési ötletek állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy még különlegesebbé tegyük az otthonunkat. A legnépszerűbb festési eljárások között szerepel a csíkozás, a pontozás, az antikolás, a fröcskölés, a hengerelés, és a stukkófestés. Mutatjuk, mit érdemes tudni ezekről a technikákról!

  • Csíkozás: A csíkozásnál szárazecsettel húzzák le az olaj alapra felvitt zománcfesték feleslegét.
  • Pontozás: Ennél a falfestési eljárásnál pontozó ecsettel vagy kefével viszik fel a zománcfestéket.
  • Antikolás: Az antikolás nagyon népszerű technika, itt oldószeres ronggyal könnyed mozdulatokkal nyomkodják a matt olajfestékre kent zománcfestéket.
  • Fröcskölés: Ez az eljárás nem tartogat nagy meglepetést, hiszen az alapfestékre valóban fröcskölik a festéket.
  • Hengerelés: Mintás hengerrel visznek fel festéket az alapfestékre. A legnépszerűbb minta természetesen a virágminta, de sokan előszeretettel választanak népi motívumokat.
  • Stukkófestés: Ebben az esetben egy speciális festéket visznek fel több rétegben a falra kenővassal.
  • Geometriai minták: A feladat némi szerkesztéssel jár, hiszen azokat a felületeket le kell fedni, amelyeknek a színét meg szeretnénk őrizni, így folytathatjuk a festést a lefedett részek körül.

A szobafestési ötletek megvalósítása közben nem ritka, hogy szivacs, rongy, műanyagzsák és zsineg is előkerül.

 

Fordíts nagy gondot a színek kiválasztására – Vidd haza a színkatalógust!

A festékfajta kiválasztása után térjünk át a színekre. A színek megfelelő alkalmazásával megváltoztathatjuk egy-egy helyiség hangulatát, ráadásul a fényviszonyokat figyelembe véve világosabbá tehetjük a nappalinkat, vagy akár a konyhánkat is.

Mivel a színek téralakító „eszközök” is, célszerű kikérni egy lakberendező tanácsát abban, hogy melyik helyiség milyen színt kapjon. A lakberendező és a szobafestő munkája ezen a ponton összekapcsolódik.

Mivel nem csupán alapszínekben gondolkodunk, ezért a falak színének kiválasztásához szükség lesz egy színkatalógusra. A különböző festékmárkáknak saját katalógusa van, a színeknek pedig saját kódja. A katalógus lapozgatása közben a nekünk tetsző árnyalatokat érdemes megjelölni, majd ezeket a fal mellé tehetjük, hogy lássuk, passzol-e a helyiséghez, a bútorokhoz, a kiegészítőkhöz, és a textíliákhoz.

Fontos tudni, hogy a színek harmóniája alapvetően meghatározza a lakásunk hangulatát. A pasztellszínek tágíthatják a helyiséget, a földszínek otthonosságot sugallnak, a különböző szobafestési ötletek és technikák segítségével pedig akár magalapozhatjuk az otthonunk stílusát is.

 

Ragaszkodj a minőséghez!

A szobafestési ötletek profi kivitelezéséhez szakember segítségét célszerű kérni, így a falak színe és mintája tökéletes alap lesz a helyiségek berendezéséhez!

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!