Szobafestés kisokos – Minden, amit a szobafestésről tudni szeretnél

A szobafestés minden lakásfelújítás szerves része, a tiszta, esztétikus falak remek alapot adnak a lakberendezésnek. A szükséges eszközök beszerzése, a festékek kiválasztása, és maga a munka összetett feladat, de egy kis tervezéssel tökéletesen kivitelezhető. A hibátlan eredmény elérésében érdemes szobafestő segítségét igénybe venni.

 

A szobafestés legfontosabb lépése – A festék kiválasztása

Amikor lakásfelújítást tervezünk, és éppen a szobafestés kérdése kerül előtérbe, hajlamosak vagyunk kizárólag alapszínekben gondolkodni. Milyen szín mutatna jól a falon? Sárga, zöld, esetleg fehér?

Fontos tudni, hogy több ezer színárnyalatot különböztetünk meg egymástól. A korallszín, a lazacszín, és a ribizlipiros csupán néhány a pirosas színárnyalatok közül, tehát a festék kiválasztása során a lehetőségek tárháza igen színes. Miért ne élnénk a lehetőséggel, hogy alaposabban is megismerkedjünk vele?

Tipp! Érdemes beszerezni több festékmárkától is egy-egy színpalettát, amelyet otthon türelmesen megnézhetünk, és a fal mellé tehetünk, hogy lássuk, passzol-e a helyiséghez. A színminták olyan útmutatók, amelyek garantáltan meggyőznek arról, nem szükséges azonnal döntenünk a színeket illetően.

 

Hogyan hatnak ránk a színek?

A színek, amelyek körülvesznek bennünket, hatással vannak ránk. A különböző helyiségek éppen ezért gyakran más és más színt kapnak egy lakáson belül, így serkenthetjük a kreativitásunkat, vagy pörgethetjük fel a testünket néhány egyszerű praktikával.

Érdemes komolyan venni a színek pszichológiáját. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy hogyan is kellene döntenünk, szobafestés előtt célszerű kikérni egy lakberendező tanácsát.

A zöld árnyalatok általában harmóniát és egyensúlyt teremtenek, nyugtatóan hatnak ránk. A sárga színhez energiát társítunk, a vörös pedig akár az étvágyat is fokozhatja. A dolgozószobában bátran használhatunk kék árnyalatot, amely jobban ösztönöz a munkavégzésre, a nappalit pedig előszeretettel öltöztetjük bézs színekbe.

 

A helyiség tájolása

Amellett, hogy szobafestés előtt figyelembe vesszük a színek pszichológiáját, nagyon fontos, hogy a különböző helyiségek tájolására is odafigyeljünk.

A keleti fekvésű helyiségek délig kapnak sok napfényt, a nyugati fekvésűek pedig déltől napnyugtáig igen világosak. Ennek fényében könnyen el tudjuk dönteni, hogy az északi és keleti fekvésű helyiségeket kár lenne sötét árnyalatú festékkel kifesteni, hiszen a délutáni órákban esetleg zavaróan sötét lehet bennük. A túl napos, déli tájolású helyiségben azonban légkondicionálás nélkül nyáron túlságosan meleg lehet, a megfelelő színválasztással azonban egy kicsit korrigálhatunk ezen.

A fényviszonyok és a hőmérséklet mellett az időjárást is érdemes figyelni, vagyis megnézhetjük, hogy télen, egy északi fekvésű helyiségbe mennyi természetes fény jut. Ezt követően foghatunk hozzá a szobafestés megtervezésének.

 

Milyen eszközökre lehet szükségünk szobafestés közben?

Szobafestés előtt a fal állapotát mindenképpen meg kell vizsgálni. Előfordulhat, hogy beázott valahol? Repedések vannak rajta? Túl sok lyukat fúrtunk a falba? Ezeket alapozás és festés előtt egyértelműen javítani kell a tartós és szép végeredményhez.

Ezután beszerezhetjük a munkához szükséges eszközöket. Az előkészületekhez kelleni fog ragasztócsík, nagyobb méretű takarófólia, és természetesen létra is. A festéshez szükségünk lehet nagyobb és kisebb hengerekre, ecsetekre, teleszkópos nyélre, csöpögtető tálcára, és ha mintás falat tervezünk, mintázó hengert is beszerezhetünk. Ahhoz, hogy másnap is folytathassuk a munkát, az eszközöket vízzel vagy adott esetben hígítóval tisztán tudjuk tartani.

Egyedül festünk, vagy többen is részt vesznek majd a munkában? Utóbbi esetben több eszközt érdemes vásárolni, hogy párhuzamosan több helyiségben is dolgozhassunk.

Tipp! A frissen festett fal mellett nem mutat jól a csövekről lepattogzott festék, és a kopottas ablakkeret. A szobafestés része kell, hogy legyen a fűtéscsövek, és nyílászárók festése is, így a következő években ezzel már nem kell külön foglalkoznunk.

 

A szobafestő kiválasztása – Milyen a jó szakember?

Összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni, mielőtt kiválasztjuk a szobafestő vállalkozót.

  • Fontos a szakértelem! A szükséges mennyiségű falfesték és alapozó kiszámítása egy festő számára nem nehéz feladat, ehhez a vásárlás előtt a fal állapotát is szükséges felmérni.
  • Első a maximalizmus! A megfelelő fedés érdekében előfordulhat, hogy akár három vékony réteg festéket is fel kell vinni a falra. A szobafestő tudja, hogy mennyi az ideális felhordási és száradási idő, és törekszik a tökéletes eredmény elérésére.
  • Egy profi szobafestő mindig számlaképes, a munkavégzés előtt árajánlatot ad, és nem mond nemet a szolgáltatói szerződésre.
  • Tisztán dolgozik! A szobafestés után tisztán adja át nekünk a helyiséget, így nem kell napokig a takarítással bíbelődni, száradás után elkezdhetünk a berendezéssel foglalkozni.
  • Munkáját lelkiismeretesen végzi, határidőre dolgozik, könnyen elérhető.

 

Ahhoz, hogy a szobafestés tökéletes legyen, célszerű profi szobafestőre bízni a munkát, aki hosszú évek tapasztalatának köszönhetően rutinosan végzi a feladatát. A minőségi szolgáltatásnak ára van, a festésen pedig egyenesen tilos spórolni!

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!