Mindent a csempézésről – A csempézés menete és lépése

Ahogyan az elektromos hálózat felújítása, és a vízvezetékek cseréje, úgy a csempézés is fontos része a teljes körű lakásfelújításnak. A munkát mindenképpen érdemes hozzáértő burkolóra bízni, ám a csempézés menete izgalmas folyamat lehet azok számára is, akik érdeklődnek a lakásfelújítás iránt.

 

A csempeválasztás szempontjai

A csempét a hidegburkolatok közé soroljuk, a vizes helyiségek közül a fürdőben, a konyhában és a vécében nagy valószínűséggel találkozunk majd vele. Ha lakásfelújításra kerül sor, a korábbi csempét mindenképpen le kell cserélnünk ahhoz, hogy a végeredmény harmonikus összképet nyújtson.

A csempeválasztás szempontjai:

 • Vásárlás előtt minden esetben figyelembe kell vennünk az adott helyszín adottságait, és funkcionalitását.
 • Gondoljuk át, hogy az adott helyiségben milyenek a természetes illetve a mesterséges fényviszonyok. Az északi és keleti tájolású helyiségekben a világos, és fényes felületeteket érdemes előnyben részesíteni.
 • A csempe legyen könnyen tisztítható, a mintája, mérete, felülete, textúrája függ a helyiségtől, és az egyéni igényektől.
 • Amennyiben nem tudjuk eldönteni, hogy egy csempe jól mutat-e majd a lakásunkban, célszerű 3D látványtervezés szolgáltatást igénybe venni.
 • A mennyiség kiszámítását bízzuk szakemberre, ő ugyanis nem csak az ideális mennyiséget fogja kiszámolni nekünk, hanem azt is, hogy a kiszámított mennyiségre mennyi csempét érdemes még rászámolni.
 • A csempézés menete csak azután kezdődhet meg, hogy rendelkezésünkre áll a kellő mennyiségű csempe, és minden eszköz, illetve anyag, amely a csempézéshez szükséges.

 

Érdekesség! Nem csak a falfesték színével, hanem a csempe mértével és lerakásával is növelhetjük optikailag a tér méretét. A nagyobb méretű csempékkel tágasabb érzetet kelthetünk, ahogyan a horizontális irányú burkolással is.

 

A csempézés menete és legfontosabb lépései

Egy profi generálkivitelező cég a teljes körű lakásfelújítás során vállalja a csempe lerakását is a vizes helyiségekben. A csempézés menete egy hozzáértő burkoló számára logikus sorrendben épül fel, a lépéseket egymással nem lehet felcserélni, ahogyan a mázolásnál és a parkettacsiszolásnál is ügyelni kell arra, hogyan követik egymást a lépések. A csempézés lépései a következők:

 • Amennyiben a konyhában, fürdőszobában, vagy vécében még az előző csempe van a falon, az első feladatunk a csempe leverése lesz. Ehhez főleg vésőre és kalapácsra lesz szükség, de készítsünk zsákokat is, mert ez a munkafázis igen sok porral jár.
 • Mielőtt nekilátnánk a csempézésnek, elő kell készítenünk a falat, hogy az száraz legyen, tiszta, és sima. Ha szükséges, bizonyos részeket glettelni kell, majd ezután simára csiszolni.
 • Az első sor csempét felrajzoljuk a falra (vízmérték segítségével), a későbbiekben szintezőléc segít majd abban, hogy megfelelően tartsuk az irányokat. A szintezőlécen a csempék méretét is érdemes jelölni.
 • A vágás helyét a csempe hátoldalán jelöljük meg, a vágáshoz használhatunk csempevágót, és csempekarcolót is. Utóbbi használata után ketté tudjuk koppintani a lapokat, amennyiben stabil felületen dolgozunk.
 • A csemperagasztóval egyszerre kis területen célszerű dolgozni, megfelelő tempóban, nehogy hamarabb megszáradjon, mint ahogyan a csempét felhelyezzük rá.
 • A csempézés a szintezőléc mentén történik, ám ügyelni kell rá, hogy ne csússzanak össze a csempék. Ennek érdekében fugakeresztet teszünk a csempék közé, majd miután megszáradt a ragasztó, ezeket eltávolítjuk.
 • A következő lépés a fugázás, a tökéletes szigetelés érdekében emellett szilikont is érdemes használni (pl. a kád körül).
 • A csempézés menete tisztítás nélkül nem lenne teljes. A csempe felületét puha ronggyal, vagy szivaccsal szükséges átdörzsölni, de vizet ne használjunk hozzá.

Panel fürdőszoba felújítás

Kire bízzuk a csempézést? Milyen a jó szakember?

A csempézés akkor lesz profi munka, ha a legjobb szakemberre bízzuk. A teljes körű lakásfelújításhoz körültekintően válasszunk kivitelező céget, ne spóroljunk se a munkadíjon, se az anyagon. Ragaszkodjunk a minőséghez!

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!