Ragaszkodj a stílushoz! – Parkettacsiszolás lépésről lépésre

Egy stílusos, remek állapotban lévő parketta az otthonunk legszebb dísze lehet, ezért érdemes az ápolásra kellő figyelmet fordítani. Ha a parkettánk már túlságosan kopott, és a régi fényét elvesztette, célszerű a parkettacsiszolás és lakkozás szükségességén elgondolkodni. Bár a munkálatok logikusan épülnek egymásra, fontos mindent profi melegburkolóra bízni, a tökéletes végeredmény érdekében.

 

 

A parkettacsiszolás legfontosabb lépései

Fontos tudni, hogy jó esetben minden kivitelezési munkálatot helyszíni felmérés előz meg. A helyszíni kiszállást általában díj terheli, de ennek költségét szinte minden cég jóváírja, amennyiben ő végzi a munkát.

Milyen eszközök szükségesek a parkettacsiszolás során? Csiszológép, kézi csiszoló, csiszolópapír, védőszemüveg, bakancs, maszk, hézagtömítő, porszívó, lakk és lakkhenger mindenképpen kelleni fog a munka sor.

 

Referencia-Parkettázás, csiszolás, lakkozás-Holló Bt

 

A szakember először ellenőrzi, hogy egyenletes-e a parketta felülete, ezután lát neki a csiszolásnak. Előfordulhat, hogy többször is át fog menni az adott felületen, amennyiben pedig nyikorog, hézagtömítőt is fog használni, hogy feltöltse a réseket.

Lakkozás előtt portalanítani kell az egész felületet, majd a lakkot a saroktól az ajtó felé viszik fel, több rétegben. Minden újabb réteg előtt újra portalanítani szükséges, majd ezután hagyni kell pihenni a parkettát, hogy teljesen kikeményedjen. A megfelelő minőség megtartása érdekében rendszeresen kell ápolni a felületet.

Érdekesség! A parkettacsiszolás már nem jár annyi porral, mint azt korábban tapasztalhattuk. Ennek oka, hogy a „hagyományos” parketta csiszolási technikák helyett a mai modern csiszológépek pormentesen dolgoznak a kiegészítő porszívó rendszernek és az elszívó keretnek köszönhetően.

 

Milyen a jó parketta?

Hogy lássuk, a parkettacsiszolás nem véletlenül szakmunka, elegendő utánanéznünk annak, mennyiféle parketta létezik. Hagyományos parketta, laminált parketta, szalagparketta, hajópadló, mozaik parketta, intarzia parketta, és bambusz parketta közül is választhatunk. A típusok előnyét-hátrányát egy profi melegburkoló nyilvánvalóan jól ismeri, ezért sem érdemes saját magunk nekiállni sem a lerakásnak, sem pedig a felújításnak.

Ha a felújítás része a parkettacsiszolás és lakkozás is, akkor arra is ügyelnünk kell, hogy a lakkozás történhet vízbázisú és oldószeres lakkal is.

Referencia-Parkettázás, csiszolás, lakkozás-Holló Bt

 

Hogyan óvjuk meg hosszú évekig a parkettát?

A parkettacsiszolás után azt hihetnénk, hogy hosszú évekig nem lesz problémánk ezzel a felülettel, azonban ez közel sincs így. A parketta sajnos nagyon sérülékeny, ezért könnyen kárt tehetünk benne egy-egy ügyetlen mozdulattal, vagy akkor is, ha figyelmetlenül közlekedünk rajta. A következő szempontokra mindenképpen célszerű odafigyelni, hogy megóvjuk a parkettát:

  • Teljes körű lakásfelújítás során kizárólag olyan céget érdemes választani, amely 100% garanciát vállal a munkájára, több évig.
  • Görgős, főként irodai szék alá érdemes alátétet, szőnyeget tenni.
  • Az íróasztalok, irodai asztalok és padok alá szintén célszerű alátétet tenni, amely általában filcből készül.
  • Ügyeljünk arra, hogy tiszta maradjon a parketta. Helyezzünk az ajtó elé lábtörlőt!
  • Nagyon fontos, hogy a parkettázott helyiség páratartalma ne ingadozzon. Ugyanilyen lényeges, hogy csak óvatosan mossuk fel a padlót, a lehető legkevesebb vízzel.
  • Nehéz bútorokat (szekrényt, zongorát) semmiképpen ne húzzunk végig rajta.

 

Milyen a jó szakember? Így válassz!

Egy profi melegburkoló számára a parkettázás nem jelenthet kihívást, legyen szó lerakásról, csiszolásról, javításról, lakkozásról, vagy akár csak arról, hogy a hosszú évek óta tartó nyikorgást megszüntesse. Általában saját gépekkel dolgozik, és mindenképpen vállal garanciát a munkájára, emellett nyilvánvalóan számlaképes. Érdemes körültekintően választani, hiszen egy szép parketta – ahogyan már írtuk – az otthonunk egyik legstílusosabb dísze lehet.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!