Mázolás lépésről lépésre: Fűtéscsövek, radiátorok, nyílászárók mázolása

Egy régi lakás teljes körű felújítása során – ahogyan nem maradhat el falak festése – úgy a fűtéscsövek, radiátorok, és nyílászárók mázolása sem. Az állagmegóvás nagyon fontos, hiszen így akár évekkel meghosszabbíthatjuk nyílászáróink életét. Mutatjuk, mit érdemes tudni a mázolás kapcsán.

Mázolás

Mázolás lépésről lépésre – A nyílászárók mázolásának előkészítése

Egy régi ház, vagy lakás felújítása sok esetben kihívások elé állíthatja a kivitelezőt, ám egy olyan csapat, amelynek tagjai magasan képzett szakemberek, és munkájukat szakértelem és megbízhatóság jellemzi, nem fog csalódást okozni számunkra.

A lakásfelújítás a festés és mázolás munkálataival lesz teljes, ezt megelőzi a bontás, a vízvezeték-, gáz-, és villanyszerelés, a parkettázás, a gipszkartonozás, illetve a padlóburkolás is. A nyílászárók esetében a mázolás előkészítésének lépései az alábbiak logikai sorrendben:

  • A mázolás előkészületei (a csiszolás) porral járnak, ezért az első feladatunk, hogy a padlót védőfóliával fedjük le.
  • Készítsük elő az ablakokat és ajtókat, vegyük le róluk a kilincseket, és tegyük őket szabaddá.
  • Az ablakokról és ajtókról a kopott, pattogzó festékréteget elektromos hőlégfúvó pisztollyal le kell égetni, majd a felhólyagosodott festékréteget egy spatula vagy rasketta segítségével le kell tolni.
  • Ezután csiszolópapírra lesz szükségünk, hogy átcsiszoljuk a felületet.
  • A hibákat fatapasszal javíthatjuk ki, majd annak érdekében, hogy sima felületet kapjunk, száradás után ismét a csiszolás következik.
  • Portalanítsuk a felületet, majd kezdjünk hozzá az alapozáshoz.

mázolás

A mázolás lépései – Régi nyílászárók felújítása

Miután a kopott, pattogzó festéket eltávolítottuk, és kijavítottuk a felületen a hibákat, megkezdődhet maga a mázolás. Mire kell figyelnünk a munka során?

  • A mázolást az alapozás előzi meg, melyhez érdemes vizes bázisú alapozót használni, mert hamarabb szárad, mint az oldószeres, ráadásul a szaga sem olyan kellemetlen.
  • Miután az alapozó megszáradt, elképzelhető, hogy szükség lesz még egy réteg felhordására.
  • A második alapozó réteg száradása után felvihetjük a zománcfestéket. A vizes bázisú zománcfesték előnye, hogy sokkal kevésbé hajlamos a sárgulásra, és tartósabb is, mint az oldószeres festék.
  • A mázolás akkor lesz a leggyorsabb, ha gyorsan száradó zománcfestékkel dolgozunk, amely néhány órán belül átfesthető. Az ablakok és ajtók visszaszerelésére a teljes száradást követően kerülhet sor. Ez azt jelenti, hogyha délelőtt végzünk a munkálatokkal, este már ismét a helyükön lehetnek a nyílászárók.

Tipp! A fa ablakkeretek, és ajtók esetében választhatunk olyan pácot is, amely felfrissíti a fa színét erezetét.

 

Fűtéscsövek és radiátorok mázolása

Természetesen a mázolás nem csak a nyílászárók esetében lehet indokolt egy régi lakás felújítása során, hiszen a végeredmény akkor lesz kifogástalan, ha a fűtéscsövek és radiátorok mázolása is elkészül.

Amennyiben szükséges, érdemes a mázolás előtt korróziógátló alapozót használnunk, majd ennek teljes száradása után kerülhet sor a festésre. A mázolás radiátor zománccal történik, amelyből célszerű vizes bázisú festéket választani, így a kellemetlen festékszagot könnyen elkerülhetjük.

Tipp! A hagyományos zománcfesték idővel besárgulhat és leválhat, ezért mindenképpen radiátor zománcot érdemes beszerezni. Ha nem férünk hozzá kényelmesen a fűtéscsövekhez és fűtőtestekhez, vásároljuk hosszú nyelű radiátorecsetet!

 

Ahhoz, hogy biztosak legyünk benne, hogy a nyílászárók, fűtéscsövek és radiátorok mázolása megfelelő minőségű alapanyagokkal történik, és valóban eredményes még hosszú évekig, célszerű a munkát szakemberre bízni. A mázolás olyan, mint a szobafestés. Megpróbálkozhatunk vele házilag is, ám a garantált minőség kulcsa mindig a hozzáértő szakember.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!