Hogyan történjen az elektromos hálózat felújítása? – Villanyszerelés

Egy teljes körű lakásfelújítás során természetesen nem maradhat el az elektromos hálózat felújítása sem. Az első, és legfontosabb szempont, hogy a villanyszerelés munkálatait mindig nagy szakmai gyakorlattal rendelkező, profi szakemberekre szabad csak bíznunk, hogy garantáltan minőségi munkával készüljön a villamos hálózat kiépítése.

Nézzük, nekünk milyen teendőnk van a villanyszereléssel kapcsolatosan, ha az otthonunk felújítását tervezzük!

 

Villanyszerelés – Amit mindenképpen tarts szem előtt!

Bárcsak azt mondhatnánk, hogy a villanyszerelés alapjai is olyan könnyen elsajátíthatók, mint a gipszkarton szerelés, a festés, és a tapétázás kezdő lépései. Sajnos azonban ez közel sincs így, ráadásul mivel a villanyszerelés olyan szakmunka, amely hozzáértés hiányában balesethez és nagyobb károkhoz vezethet, ezért véletlenül sem szeretnénk abba a hitbe ringatni senkit, hogy könnyedén elsajátítható a szakértelem.

Az izzócsere alapesetben megoldható bárki számára. A konnektor már csak a megfelelő áramköri biztosító lekapcsolásával feszültségmentesíthető, azaz köznapi nyelven, áramtalanítható, így ennek cseréje már komolyabb feladat.

Az elektromos hálózat felújítását egy teljes körű lakásfelújítás vagy építkezés során azonban mindenképpen képzett szakemberre kell bízni, hiszen a testi épségünket mindig szem előtt kell tartanunk. A villanyszerelési munkák elvégzésénél mindig a biztonság kell, hogy legyen az elsődleges szempont.

Hasznos infó! Vezetékdetektor, csupaszolófogó, vezetékleszorítók, olvadóbiztosítékok, FI relé. Ha ezek a kifejezések ismeretlenek számunkra, még véletlenül se fogjunk hozzá otthon a villanyszereléshez. Bízzuk a munkát képzett villanyszerelőre!

 

Lakásfelújításra készülsz? 9+1 kérdés, amit át kell gondolnod a villanyszerelés kapcsán!

Egy teljes körű lakásfelújítás előtt érdemes számos olyan dolgot átgondolni, ami befolyásolhatja az építtető cég, és a villanyszerelő munkáját.

  1. Tégla, ytong vagy gipszkarton falak lesznek, amelyben a vezetékek futnak és ahova a világítótestek fel lesznek szerelve?
  2. Érdemes sorra venni, hogy milyen elektromos eszközöket szeretnénk majd használni a lakásban!
  3. Mivel szeretnénk majd fűteni? Árammal?
  4. Tervezzük, hogy a lakásba klímát szereltetünk?
  5. Fontoljuk meg, hogy hova szeretnénk konnektorokat szereltetni a nedves helyiségekben (fürdőszoba, WC). A páralecsapódás miatt a villamos berendezések elhelyezésével kapcsolatban érdemes kikérni egy szakember tanácsait.
  6. Terveztessünk meg egy jól funkcionáló világító rendszert, ahol a világítótestek évekre, évtizedekre kiszolgálnak bennünket
  7. Kérjük ki a villanyszerelő, vagy egy lakberendező segítségét abban, hogy a lakás mely pontjain mennyi természetes fény és mesterséges fény lesz/szükséges.
  8. Döntsük el, hogy az adott helyiségek miként funkcionálnak majd, hol lesz szükségünk konnektorokra.
  9. Gondoljuk át azt is, hogy nagyjából hány konnektort használunk majd egy-egy helyiségben! Érdemes többet tervezni, mint elsőre megtippelnénk, hiszen a későbbiekben lehetséges, hogy több elektromos eszközt használunk majd.
  10. A villanyszerelés lehetővé teszi, hogy kreatívak legyünk! Célszerű a felújítási munkálatok előtt tisztázni, hogy pl. az előtérből, nappaliból szeretnénk-e más helyiségek világítását is irányítani.

Fontos tudni, hogy egy már meglévő elektromos hálózat felújításakor, és egy teljesen új építésű ház villamos hálózatának telepítésekor más előkészületek szükségesek.

 

Játék a fénnyel! – Az építész, az építtető cég, a villanyszerelő és a lakberendező munkája

Lakásunk belső tereit természetes fénnyel és mesterséges világítással világíthatjuk meg.

Az építész tervezi meg az épület falait és nyílásait, így meghatározza a természetes fény mennyiségét és minőségét. Az építtető cég gondoskodik arról, hogy az építési tervben szereplő falak és nyílászárók a megfelelő helyre kerüljenek, a villanyszerelő pedig az elektromos hálózat kiépítését végzi. A lakberendező a bejövő fényt használja, vagy szűri az árnyékoló szerkezetek segítségével, illetve tanácsokat ad a világítás irányára és a lámpatestekre vonatkozóan.

A világítás iránya lehet direkt és indirekt, emellett azt is fontos szem előtt tartanunk, hogy a különböző helyiségeknek eltérőek a világítási igényei. A lámpatestek fajtáival szintén érdemes megismerkedni, egy generálkivitelező cég – ahogyan a Holló Bt. is – ideális esetben a fal kivésésétől kezdve a lámpatestek felszereléséig segédkezik a lakásfelújításban.

A cél mindig az, hogy olyan szakemberekkel dolgozzunk (akár villanyszerelés, akár fűtésszerelés vagy parkettázás legyen a terület), akiknek pontosan az a célja, mint nekünk. Hosszú távon is értékelhető, minőségi munka, élhető otthon, megbízható együttműködés.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!