Gipszkarton szerelés – Praktikus tudnivalók, hasznos tanácsok

A gipszkarton szerelés rendkívül népszerű technika napjainkban, hiszen a gipszkartonnal kettéválaszthatunk helyiségeket, elválaszthatunk egymástól tereket, és falakat emelhetünk anélkül, hogy téglát vagy betont kellene használnunk. Olyan szárazépítési munka, amely időtakarékos, emellett költséghatékony és környezetbarát is.

Nézzük, mit érdemes tudni róla!

 

Mit jelent a szárazépítés kifejezés?

A gipszkarton szerelés szárazépítési munka, ami azt jelenti, hogy nem használunk vizet a munkafolyamatok során, csak száraz anyagokkal dolgozunk. Kivételt képez ez alól a glettanyag kikeveréséhez szükséges minimális vízmennyiség. A munka ugyan porral jár, de messze nem annyival, mint a parketta csiszolása.

A gipszkarton szerelés előnyei:

  • Térelválasztás és az esztétikai funkció mellett szigetelésre is szolgál
  • A gipszkarton lapok szerelése gyors, és könnyen szerelhető
  • A munkafolyamatok logikusan követik egymást
  • A gipszkarton bontása gyors, minimális szakértelmet igényel
  • Évszaktól függetlenül végezhető a munka
  • Anyagának köszönhetően kreatívan alakíthatjuk vele a belső tereket

 

Hasznos tudnivalók gipszkartonozás előtt!

A gipszkarton szerelés nem bonyolult munkálat, azonban megfelelő rutin, vagy szakértelem hiányában kisebb-nagyobb hibát véthetünk. Lényege, hogy a gipszkarton lapokat tartószerkezetre szereljük, aztán gletteljük, majd tapétázzuk, illetve festjük. A tartószerkezet egyedi igény szerint készülhet fából vagy fémből.

A tartószerkezetet profilnak nevezzük, a fém profiloknál a vízszintes szereléshez UW profilokat, a függőleges szereléshez CW profilokat használunk. A barkácsáruházak kínálata igen színes, ezért nagyon fontos, hogy mielőtt a gipszkarton szerelés felkerül a listánkra, megfelelően tájékozódjunk a szükséges profilokról, dübelekről, csavarokról, és szigetelőanyagokról.

Fontos tudni! A munka során számos olyan eszközre lehet szükségünk, amit nem feltétlenül tartunk otthon kéznél, ilyen a fém vonalzó, lemezvágó olló, flex, hosszú vízmérték, vagy éppen a glettvas. Ezek nélkül a gipszkarton szerelés kivitelezhetetlen.

 

Gipszkarton szerelés: Profilok szerelése lépésről lépésre!

A legelső lépés mindig a falak megtervezése, és az anyagszükséglet kiszámítása. Ebben mindenképpen kérjük gipszkarton szerelő segítségét, mert a szükséges eszközök megválasztása nem csak „körülbelül” történik, hanem gondos tervezés alapján.

  • Mivel a CW profilokat általában gyakrabban alkalmazzák, mint a padlón vagy a mennyezeten elhelyezett UW profilokat, ezért ezekből többre lesz szükség. Ha egy vagy több ajtót is be szeretnénk építeni, természetesen ajtóprofilra is szükségünk lesz. A sarkokban pedig speciális profilokkal kell dolgoznunk.
  • Ha szeretnénk tudni, hol fut majd a fal, zsinór vagy kötél segítségével meghatározhatjuk a fal alapvonalát. Hangszigetelésként hangszigetelő filcet használjunk a padló profil és a mennyezeti profil alatt/felett.
  • A profilokat méretre vágjuk (pl. flex, vagy lemezvágó olló segítségével), majd rögzíteni kell őket a megfelelő dübelekkel és csavarokkal. A mennyezet és a padló között egy egyszerű, minden háztartásban megtalálható vízmértékkel ellenőrizhetjük, hogy egyenesek-e a profilok.
  • A mennyezetre – hasonlóan a padlóhoz – csavarokkal szükséges rögzíteni a profilt. Ezután a függőleges profilok következnek. Az első a falhoz kerül rögzítésre, a többi függőleges profil felhelyezése pedig távolságtól és a lapvastagságtól függ.

 

Bár első hallásra könnyűnek tűnik a szerelés, valójában nagyon pontos, és precíz munkára van szükség ahhoz, hogy minden megfelelően illeszkedjen egymáshoz. Mindig fontos, hogy szakembertől kérjünk tanácsot, így lesz tökéletes a munka.

 

A gipszkarton lapok felhelyezése

A gipszkarton szerelés következő lépése, hogy ellenőrizzük, a mennyezet vagy a padlás elbírja-e a gipszkarton lapok súlyát (ez a régi házak felújításánál különösen fontos). Ha nem vagyunk biztosak a falak terhelhetőségét illetően, bátran kérjük ki egy statikus szakmai véleményét, vagy osszuk el a terhelést.

A lapok elhelyezésénél fontos, hogy előre gondolkodjunk, hiszen a cél az, hogy minél anyagtakarékosabban dolgozzunk!

 

A gipszkarton lapokon jelöljük be a méreteket egy fémvonalzó segítségével, és sniccer (törhető pengéjű kés, más néven szike) segítségével vágjuk méretre a lap fehér részét, majd emeljük fel, és törjük le. Ha szükséges, a hátsó részen is húzzuk végig a sniccert.

A gipszkarton lapból kedvünk szerint kisebb és nagyobb méretű, sőt, tetszőleges formájú lapokat is vághatunk, ezt a gipszkartonozásra váró felület határozza meg. A lapokat ezután a függőleges profilokhoz rögzítjük, alul és felül értelemszerűen a vízszintes profilhoz is.

Ügyeljünk rá, hogy a csavarokat lassan a fémbe kell fúrni, nem pedig előzetesen a gipszkartonba, így illeszkedik a kettő egymáshoz tökéletesen. Fontos, hogy a csavarok ne álljanak ki, mert az megnehezíti a glettelést, Munka közben folyamatosan használjunk vízmértéket.

A fal üreges részeibe hangszigetelést is tehetünk, de az nem lóghat túl a profil vastagságán. A szigetelést szintén sniccerrel lehet méretre igazítani, ha szükséges. Mindig törekedjünk a minőségre!

 

Gipszkarton szerelés és a falak felújítása

A falak felújításának az egyik legjobb módja a gipszkarton szerelés. Ám mielőtt munkához látunk, ellenőriznünk kell, hogy beázik-e a fal, penészes-e, illetve rajta/alatta bemásznak-e rovarok.

Az alapnak száraznak, por-, és zsírmentesnek kell lennie, ezt követően kerülhet rá a szigetelés és a gipszkarton. A gipszkartont a falhoz profil nélkül is szerelhetjük, méghozzá gipszkarton ragasztó segítségével. Ebben az esetben a lapot jól a falhoz kell nyomni, hogy a megfelelő tapadás biztosítva legyen, majd vízmértékkel meggyőződhetünk róla, hogy egyenesen áll-e.

Ellenőrizzük, hogy minden csavar be van-e süllyesztve, majd kezdődhez a glettelés. Az élprofiloknál is ügyeljünk arra, hogy a glettelés megfelelően fedjen. Az egyenetlenségeket lecsiszolhatjuk, ez főleg a fal fedéséhez használt anyagtól függ.

Egy profi gipszkarton szerelő nem csak a megálmodott felületeket készíti el könnyedén, de biztosak lehetünk abban is, hogy a kábelek takarásban lesznek, és az ajtók is tökéletesen illeszkednek. A tapétázást és a festést szintén bízzuk szakemberre!

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!