Hidegburkolatok fajtái – Hogyan válasszunk lakásfelújításhoz hidegburkolatot?

Egy teljes körű lakásfelújítás alkalmával át kell gondolnunk, hogy a lakás mely helyiségeibe szeretnénk hidegburkolatot lerakni. Gyakran előfordul, hogy úgy döntünk egy-egy típus mellett, hogy nem tájékozódunk előre arról, hogy a hidegburkolatok fajtái közül melyiket lenne célszerű választani. Ebben nyújtunk most segítséget.

 

Mely helyiségeknél érdemes hidegburkolat mellett dönteni?

Ha az adott burkolatot évtizedeken át szeretnénk használni az otthonunkban, fontos, hogy alaposan gondoljuk át, milyen burkolat típusra van igazán szükségünk. A hidegburkolatok fajtái – használatukból fakadóan – előnyösebb vagy éppen hátrányosabb választásnak bizonyulhatnak egy-egy helyiségben.

A melegburkolatok (pl. a parketta vagy vinyl padló) a nappaliban, a hálószobában és a gyerekszobában népszerűek, míg hidegburkolatot általában a vizes helyiségek, vagyis a konyha, az étkező, a fürdőszoba, és a wc kapnak. A nagy igénybevétel miatt a konyhába, és az előszobába célszerű extrém kopásálló burkolatot vásárolni, hogy hosszú távon élvezhessük a padló hibátlan látványát.

Megkülönböztetünk kül- illetve beltéri hidegburkolatokat is, így ha a teraszt is felújítjuk, azt a szempontot is szem előtt kell tartani vásárláskor, hogy fel kell készülnünk az időjárás viszontagságaira. Lényeges kérdés az is, hogy padlófűtés fölé kerül-e a burkolat, ebben feltétlenül kérjük ki szakember véleményét.

Holló Bt-Panellakás felújítás Budapesten és Pest megyében

A hidegburkolatok fajtái, és csoportosítása

A hidegburkolat védi a fal vagy padló felületét. A nevét onnan kapta, hogy hideg érzetet generál. Leggyakoribb fajtái a csempe, az üvegcsempe, a járólap, a gránit, a márvány, a mészkő, a téglaburkolat és a természetes kövek. Fontos tudni, hogy a hidegburkolatokat ragasztásos technikával helyezik fel.

Bármilyen hidegburkolat mellett döntünk, ügyelnünk kell arra, hogy prémium minőségű ragasztót válasszunk hozzá, ugyanis csak így lehetünk biztosak abban, hogy a burkolatunk időtálló lesz.

Az alábbi formában csoportosíthatjuk őket:

  • Felhasználási hely alapján: padló illetve falburkolat, kültéri vagy beltéri burkolat
  • Vízfelvétel alapján: fagyálló, és nem fagyálló burkolat
  • Gyártás alapján: extrudálással, préselési technológiával, vagy öntéssel készült
  • Alapanyag alapján: agyag (vörös és fehér), természetes kő (mészkő, márvány, gránit, stb.), beton, kőőrlemény, színezőanyagok, műgyanta keverék

 

Fontos tudni! Az égetett kerámialapok közül a mázas kerámialapok kiválasztásánál lényeges szempont a fagyállóság, a kopásállóság, és a keménység.

 

Mire kell ügyelni a vásárlás során?

A korábban felsorolt szempontok mellett arra is ügyelnünk kell, hogy ne pont annyi lapot vásároljunk, amennyire szükségünk van. Előfordulhat, hogy az évek során, használat közben egy-egy lap sérül, így a pótlásról már érdemes korábban gondoskodni. A későbbiekben nem biztos, hogy ugyanabból a mintából, anyagból vagy színből be tudunk szerezni utánpótlást.

Az is fontos kérdés, hogy figyelembe vesszük-e vásárlás előtt, hogy az általunk választott színek és minták passzolnak-e a falak színéhez, és a berendezéshez. A hidegburkolatok fajtái kapcsán célszerű szakemberrel egyeztetni, a színekben és a stílus kiválasztásában pedig egy lakberendező véleményét is kikérhetjük.

Referencia-Csempe -és padlóburkolás-Holló Bt

Egy teljes körű felújítás akkor lesz teljes, ha a lakás helyiségeiben minőségi munkát végez a kivitelező, és a végeredmény harmonikus lesz amellett, hogy minden megfelelően funkcionál.

 

Kire bízzuk a hidegburkolat kiválasztását?

A hidegburkolatok fajtái között egy burkoló könnyedén eligazodik, amire azért van nagy szükségünk, mert a különféle burkolatok között nagy különbségek lehetnek. A burkolat elkészítési módjában egy profi burkoló rutinosan mozog, ezért fontos, hogy jól válasszunk kivitelezőt az adott lakás vagy ház felújításához. Az időtálló, és minőségi munka titka a minőségi anyagban és a hozzáértő szaktudásban rejlik.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!