Padlószőnyeg lerakása – Méretezés, ragasztás, hő- és hangszigetelés

A szőnyegpadló a melegburkolatok egyik típusa, amely egyes helyiségekben nagy népszerűségnek örvend, főként a remek hő- és hangszigetelés miatt. Egy teljes körű lakásfelújítás során a padlószőnyeg lerakása közben érdemes az alábbiakat szem előtt tartani.

padlószőnyeg lerakás

A padlószőnyeg és a lakásfelújítás

Igazán jó helyzetben vagyunk, ha egy teljes körű lakásfelújításnak azon a pontján tartunk, amikor már a burkolatokról kell döntenünk. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb kosszal járó, időigényes munkálatok, mint a bontás, az elektromos hálózat felújítása, a fürdőszoba felújítás, vagy akár a parkettacsiszolás, befejeződtek.

Azokban a helyiségekben, amelyekben általában ideális választásnak bizonyulnak a melegburkolat típusok, szóba kerülhet a padlószőnyeg lerakása is. Érdekes kérdés, hogy napjainkban, amikor a vinyl padló teret hódít, érdemes-e padlószőnyegben gondolkodni.

Ahhoz, hogy választ adjunk a kérdésre, célszerű megvizsgálni, milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a padlószőnyeg lerakása.

 

A padlószőnyeg előnyei és hátrányai

Vásárlás előtt mindenképpen mérlegeljük, hogy milyen előnyei és hátrányai lehetnek annak, ha a padlószőnyeg mellett döntünk. A színek, minták és az anyagok kiválasztásában bátran kérjük ki lakberendező tanácsát.

A padlószőnyeg előnyei:
 • a meleg hatású burkolat gondoskodik a kellemesen otthonos légkörről
 • magas komfortérzetet nyújt
 • a padlószőnyeg lerakása rendkívül egyszerű
 • könnyen tisztítható
 • megfelelő a kopásállósága, és a színtartása
 • remek hang- és hőszigetelő, így panellakásokban is felfogja a lépések hangját

 

A padlószőnyeg hátrányai:

Számos helyen olvashatunk arról, hogy azok számára nem megfelelő választás a padlószőnyeg, akik légúti megbetegedésekben szenvednek, vagy allergiásak a porszemcsékre, poratkákra, pollenre.

A legújabb, modern padlószőnyegek azonban gyakran szennyeződéstaszító bevonattal rendelkeznek, és korszerű takarítógépekkel könnyedén tisztíthatók.

Tipp! Mindig mérlegeljük, hogy az adott helyiségben megfelelő lesz-e a padlószőnyeg lerakása. A világos színek kicsi gyerekek, és kutyák mellé rizikós választásnak bizonyulhatnak, de ha ügyelünk arra, hogy megfelelően tisztítható legyen az adott szőnyeg, ez sem okozhat problémát.

 

Padlószőnyeg lerakása lépésről lépésre

Azt gondolhatnánk, hogy a padlószőnyeg lerakása közben nem kell számolnunk hibafaktorral, ám ez közel sincs így. Nehézséget okozhat a méretezés, a vágás, és a ragasztás is. A lerakást érdemes az alábbi logikai sorrend mentén végezni.

 1. A vásárlás előtt kérjük ki lakberendező és/vagy burkoló tanácsát az anyagválasztást illetően.
 2. Vegyünk méretet a helyiségről, ahova a padlószőnyeg kerül majd. Körülbelül 10 cm-es ráhagyásokkal számoljunk.
 3. Gondoskodjunk arról, hogy a padlón ne legyenek nagy egyenetlenségek, a padlóburkolatokat ugyanis csak akkor tudjuk megfelelő minőségben elhelyezni. Ha indokolt, bátran használjunk aljzatkiegyenlítőt.
 4. Mielőtt a vágásoz, és a ragasztáshoz hozzáfognánk, terítsük ki a szőnyeget a helyiségben, és hagyjuk kisimulni. Így biztosak lehetünk benne, hogy alkalmazkodik a helyiség hőmérsékletéhez, és nem lesz hullámos. Vizes tisztítás esetén is hullámos lehet a későbbiekben a padlószőnyeg, így a por alapú tisztítószerek jobb választásnak bizonyulnak.
 5. A kiválasztott szőnyeget az egyik falhoz igazítjuk, majd a simító segítségével benyomkodjuk, és az élek mentén levágjuk. A vágáshoz használhatunk sniccert, és multigépet is, amelyhez tartozik speciális szőnyegvágó fej is.
 6. Ha ezzel megvagyunk, ragasszuk le a kétoldalas ragasztót hosszú csíkokban a padlóra. Ezután fektessük vissza a szőnyeget, és ragasszuk le.
 7. Végül a szegélylécek következnek, amelyeket felcsavarozunk a falra.

Fontos tudni! Minél vastagabb a padlószőnyeg, annál masszívabb, így kevésbé szükséges leragasztani. Sokan úgy tartják, hogy 20 m² alatt általában nincs szükség rögzítésre, de ez függ attól is, hogy mire használjuk az adott helyiséget.

 

Miért bízzuk a munkát szakemberre?

A profi generálkivitelező cég kiválasztásával gondoskodhatunk arról, hogy a különböző munkafolyamatok elvégzését rutinos és tapasztalt szakember végezze. A burkoló munkájának köszönhetően biztosak lehetünk benne, hogy a padlószőnyeg lerakása a fűtéscsöveknél, és az egyenetlen függőleges felületeknél is hibátlan lesz.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!