Hogyan válasszunk generálkivitelező céget lakásfelújításhoz?

Akár felújításra váró házat vásárolunk, akár a saját lakásunk felújítását tervezzük, felmerülhet az igény arra, hogy generálkivitelező cég végezze a munkálatokat. Nézzük, milyen szempontokat érdemes mérlegelni a cég kiválasztása során

Miért dolgozzunk kivitelezővel?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért ne maga végezze a lakása felújítását, ha így sok pénzt megspórolhat?

Nos, a lakásfelújítás olyan munkafolyamat, amely számos szakember munkáját igényli, így sajnos szinte borítékolható, hogy a házilag készített megoldások sok esetben meg sem közelítik azt a minőséget, amelyre egy szakember áldását adná.

A közösségi oldalak használatának elterjedésével azok a rémhírek, megtörtént esetek és sajnálatos negatív tapasztalatok is terjedtek, amelyek egy-egy generálkivitelező céghez köthetők. Fontos tudni azonban, hogy az általánosítás ez esetben is a lehető legrosszabb megoldás. Ahogyan vannak jó és kevésbé jó fogorvosok, pedagógusok, szakácsok, úgy ez minden más szakmára is igaz lehet.

generálkivitelező

 

Generálkivitelező kiválasztása – Mindig az árak döntenek?

Nyilvánvalóan elsődleges szempont, hogy a kiszemelt generálkivitelező cégektől milyen árajánlatot kapunk, hiszen mindenkinek van egy bizonyos összeg, amivel gazdálkodhat. Ennek ellenére nem csak az árak kellene, hogy domináljanak a döntés során.

Hogy a fogorvosos példánál maradjunk, biztosan nem az alapján választunk fogorvost, hogy ki dolgozik legolcsóbban, hanem kíváncsiak vagyunk arra is, hogyan végzi a munkáját. Nem szeretnénk nagyobb összeget kiadni úgy, hogy kételkedünk a munkája minőségében. Ahogyan a fogunk egészsége, úgy az otthonunk állapota is fontos kérdés, hiszen mindkettő esetben hosszútávra tervezünk, hosszú távú megoldásokban gondolkodunk, reménykedünk.

Szeretnénk rendben tudni lakásunk helyiségeinek állapotát a felújítás után, ezért az árak mellett a profizmus is döntő szempont kell, hogy legyen.

 

Kérjünk referenciát!

Hacsak nem frissen indított vállalkozással találkozunk, szinte biztos, hogy a generálkivitelező cég rendelkezik referenciamunkával, fotóval, vagy esetleg videós beszámolóval. Ez mindenkinek hasznos, hiszen így a cég meggyőzhet bennünket a munkája minőségéről, mi pedig eldönthetjük, hogy elégedettek vagyunk-e a látottakkal.

Az, hogy kíváncsiak vagyunk a referenciafotókra, teljesen normális elvárás, elvégre a házfelújítás, vagy lakásfelújítás nagyobb összeg kiadásával járó döntés.

generálkivitelező

 

Ragaszkodjunk a szerződéshez!

Az a generálkivitelező, aki nem szeretne velünk szerződést kötni, nem komoly vállalkozó. A szerződésnek tartalmaznia kell, hogy mit vállal az adott kivitelező a nevezett összeg fejében, hogy milyen határidővel vállalja a kivitelező a felújítást, hogy milyen fizetési feltételekkel (előleg, a fizetés ideje, módja, végösszeg) kell számolni, hogy melyek a lemondási feltételek, illetve hogy a visszalépésnek milyen vonzata lehet. A különleges kéréseket szintén érdemes írásba foglalni.

Ezek után talán már nem kérdés, miért is van szükségünk szerződésre. A szerződés védi a generálkivitelező céget és a megbízót is, így ez kölcsönösen előnyös és szükséges döntés, ne mondjuk le róla semmiképpen.

 

A cél mindig az, hogy megtaláljuk azt a céget, szakembert, vagy csapatot, aki igényes a munkájára, és nem ad ki a kezéből félkész, vagy minőségét tekintve szégyenteljes munkát. Így a házilag barkácsolt megoldásokat elfelejthetjük, és a munka minősége is garantált, hogy a garanciavállalásról ne is beszéljünk.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!