Aljzatkiegyenlítés okosan – Az aljzatkiegyenlítő kiválasztása és a munka menete

Az aljzatkiegyenlítés egy helyiség esztétikus megjelenésében, és a padlóburkolásban is fontos szerepet játszik. Éppen ezért nagy hangsúlyt kell fektetnünk az aljzatkiegyenlítő kiválasztására, illetve a munka menetére.

aljzatkiegyenlités-aljzatkiegyenlitő

Egymásra épülő munkafolyamatok

Azt gondolhatnánk, hogy egy lakásfelújításnak vannak fontos, és kevésbé fontos munkafolyamatai, azonban ez téves megállapítás. Mivel minden folyamat egymásra épül, így ha kihagyunk egy lépést, az ezt követő munkálatok már lehet, hogy hibákkal, hiányosságokkal valósíthatóak csak meg. Talán azt gondoljuk, hogy ezzel nem vétünk akkora hibát, pedig sokkal egyszerűbb döntés betartani a munkálatok sorrendjét, és ragaszkodni a megfelelő minőséghez, mint 1-2 év múlva magunkat hibáztatni az elkapkodott lakásfelújításért.

A beltéri aljzatok kialakítása azért kulcsfontosságú, mert a padlóburkolatokat csak akkor tudjuk megfelelő minőségben elhelyezni, ha a padlón nincsenek nagy egyenetlenségek. Egy jó aljzatkiegyenlítővel ezeket könnyedén lehet orvosolni.

 

Milyen felületeken megoldható az aljzatkiegyenlítés?

A barkácsáruházak polcain számos márkával találkozhatunk, azonban vásárlás előtt el kell döntenünk, milyen felületen szeretnénk használni az aljzatkiegyenlítőt.

A felhasználási igényt tekintve választhatunk nedvszívó és nem nedvszívó aljzathoz is ilyen anyagot. A cement, a faforgács lap, vagy éppen a betonpadló nedvszívó, míg a kő és kerámia nem nedvszívó aljzat. Mielőtt leemeljük a polcról a számunkra szimpatikus terméket, olvassuk el, milyen felülethez ajánlják, emellett fontos kérdés az is, hogy mekkora felületre lehet használni. Azért érdemes otthon kiszámolni, mert így biztosan elegendő mennyiséget vásárolunk majd a szükséges aljzatkiegyenlítőből.

Hasznos tudnivaló! Nem csak nedvszívó és nem nedvszívó változat létezik, megkülönböztetünk kültéri és beltéri alzatkiegyenlítőt is egymástól. A különbség csupán annyi, hogy amit kültéren használhatunk, az ellenállóbb magatartást mutat az időjárási viszontagságokkal szemben.

 

Önterülő aljzatkiegyenlítő – Mit jelent a fogalom?

Az önterülő aljzatkiegyenlítő azt jelenti, hogy a híg állagú anyaggal könnyen tudunk dolgozni, hiszen a legkisebb egyenetlenségeket és réseket is elfedi, ezáltal egységes lesz a végeredmény. Az alapanyag jól használható, ha betartjuk a használati utasításban leírtakat.

Több rétegben is felvihetjük – száradást követően – a felületre, de a vastagsága lehetőség szerint a 2,5 centiméteres vastagságot ne haladja meg.

 

Az aljzatkiegyenlítés menete

Az aljzatkiegyenlítés menete roppant egyszerű, de ha kihagyunk egy-egy lépést, könnyen lehet, hogy a végeredmény nem lesz tökéletes. A munka menete a következő:

  • Az első lépés a felület portalanítása. Erre azért van szükség, mert az aljzatkiegyenlítő száraz és pormentes felületen tapad megfelelően.
  • Használjunk a munkához nyugodtan porszívót, így a levegőben keringő por nem száll majd vissza az általunk tisztának és pormentesnek hitt felületre.
  • Hogy ne csináljunk magunknak plusz munkát, érdemes leragasztani a falak alsó részeit, hogy utólag ne vesződjünk sokat a takarítással. Ezután következhet csak az aljzatkiegyenlítő alapozó felvitele.
  • Az aljzatkiegyenlítő alapozót ecsettel vagy hengerrel vigyük fel a felületre.
  • Olvassuk el még egyszer az aljzatkiegyenlítő hátulján a feltüntetett hígítási arányt, hogy mindenképpen a használati utasítás szerint járjunk el.
  • Öntsünk ki annyi aljzatkiegyenlítőt, amennyit átérünk a karjainkkal, és törekedjünk a megfelelő terítésre. A cél az egyenletes felület elérése.
  • A beszorult légbuborékoktól könnyedén megszabadulhatunk egy tüskés henger segítségével. Amennyiben száradás után kisebb hibákat találunk, az előbbinél sűrűbbre kevert anyaggal ezeket korrigálhatjuk.

 

Meddig tart a száradási idő?

A rövid, és egyszerű válasz roppant logikus: figyeljük meg a csomagoláson feltüntetett száradási időt. Ez különösen azért fontos, mert a pár órától akár 24 óráig is eltarthat a száradás, az aljzatkiegyenlítés pedig a tökéletes száradással fejeződik be.

 

Egy teljes körű lakásfelújítás esetén a kivitelező profi szakemberekkel dolgozik, azaz nem kell attól tartanunk, hogy az aljzatkiegyenlítés nem a várt eredménnyel zárul. A burkolás ezt követően sokkal kevesebb nehézséggel jár majd.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!