Népszerű lépcső burkolatok – A lépcső felújításának kérdései

Egy lakásfelújítás vagy teljes körű házfelújítás során otthonunk minden része megújul, így a lépcsők is. A népszerű lépcső burkolatok újjá varázsolják lépcsőnket anélkül, hogy meg kellene bontani a szerkezetét.

lépcső burkolatok

Milyen burkolat borítsa a lépcsőt?

Burkolni nem csak padlót lehet, hanem a belső és külső lépcsőket is, mi most az előbbihez szeretnénk támpontot nyújtani. Ahogyan minden anyagnak, úgy a hideg- és melegburkolatok minden típusának vannak előnyei és adott esetben előfordulhat, hogy hátrányai is.

A burkolat típusának kiválasztását, és magát a burkolást is érdemes rutinos szakemberre bízni, így biztosak lehetünk abban, hogy profi munka készül, megfelelő minőségű anyagokkal, egyeztetett költségek és a megbeszélt határidő figyelembevételével.

 

Fontos tudni!

Sőt, akár lakberendező segítségét is kérhetjük a megfelelő stílus (anyag, szín, mintázat) kiválasztásában, hiszen maga a lakásfelújítás is gördülékenyebb, ha a kivitelezés és a lakberendezés egy kézben összpontosul.

 

 

Fontos szempontok és tudnivalók

A népszerű lépcső burkolatok nemcsak szépek, de igen nagy a kopásállóságuk is, ennek köszönhetően nem szükséges évente cserélni őket.

A tartós és esztétikus végeredmény érdekében érdemes a lehető legjobb burkolóanyagokat választani, hiszen a lépcsők nagy terhelésnek vannak kitéve.

A burkolás első lépése, hogy gondoskodni kell arról, hogy a lépcső felszíne egyenletes legyen. Gondoljunk csak az aljzatkiegyenlítésre a szobák, fürdőszobák burkolásánál. A lépcsőknél ez ugyanolyan fontos, hiszen bárhogyan is döntünk a lépcső burkolatok esetében, az egyenletesség mindig alapkövetelmény. Egy jó kőműves segítségére mindenképpen szükségünk lesz.

Népszerű lépcső burkolatok

Többféle anyag közül is választhatunk, ilyen a kő, a szőnyeg, a járólap és a fa.

A lépcsőszőnyeg kényelmes és biztonságos választás, megfelelő anyagválasztás esetén időtálló és strapabíró is. A szőnyeg esetében gondoskodni kell arról, hogy minden pontja tapadjon a lépcsőhöz, így nem mozdul el, később indul kopásnak, és kevésbé lesz balesetveszélyes. Felkerülhet futószőnyeg vagy darabolt formában is, utóbbinál lényegesebb könnyebb a rögzítés. A szőnyegek többféle színben és mintázatban elérhetőek, ezért könnyű őket a lakásunk stílusához igazítani.

A festett lépcső és csempe lépcsőlap szintén nagy népszerűségnek örvend, ebben az esetben (is) a tiszta, pormentes felület alapkövetelmény. Válasszunk megfelelő minőségű alapozót és festéket, amely erre a célra alkalmas. Ebben a kérdésben is érdemes szakemberhez fordulni. A csempézésről itt írtunk korábban.

A fából készülő lépcső burkolatok talán a legnépszerűbbek, mert a fa természetes anyag, amely ellenálló és biztonságos, ráadásul minden lakberendezési stílushoz passzol. Betonlépcső alap esetében hajlással, vetemedéssel sem kell kalkulálni, a lépcsőlapok és pofafák teljesen eltakarják a nyers beton felületét, ráadásul a fa jobban elnyeli a hangokat, mint a kő vagy a laminált padló. Mivel a fa meleg tapintású anyag, ezért nem lesz kellemetlen rajta járni mezítláb sem.

Ha a lépcső burkolás járólappal történik, ragaszkodjunk minden esetben a flexibilis, jó minőségű ragasztő és fugázó használatához. A járólapok színskálája igen változatos, így akár variálhatjuk is a színeket egymással.

A laminált padló helyett más megoldásokat javasolnánk előtérbe helyezni.

 

A régi, megkopott falépcső felújítása

Korábban írtunk már a parketta felújításáról, legalább ekkora kihívás a falépcső felújítása is. A megkopott, esztétikailag kifogásolható lépcső csiszolásához speciális gépeket használnak, ráadásul az aprólékos munka nagy gyakorlatot igénylő feladat.

A lépcső durva csiszolása után a felület előkészítése következik, ezután kezdődhet a lépcsőlapok színezése, majd utána a lakkozás. A pác színét egy rutinos szakember szinte bármilyen ismert árnyalatban el tudja készíteni, de azzal számolni kell, hogy a különböző fákon másképpen jelenik meg ugyanaz a pác.

 

A lépcső burkolatok felhelyezése nem egyszerű feladat, de a sarokpontok és az ívek tartása egy jó szaktudású szakember számára nem teljesíthetetlen küldetés. Bízzuk mindig jó szaktudású szakemberre a burkolással járó munkálatokat!

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!