Parkettalakkozás lépésről lépésre – Praktikus tanácsok és hasznos tudnivalók

Lakásfelújítás során dönthetünk a parkettánk cseréje és felújítása mellett attól függően, hogy milyen állapotban van a parketta, és hogy ragaszkodunk-e ehhez a burkolattípushoz. A parketta csiszolása és a parkettalakkozás kiváló megoldás lehet arra, ha néhány évtizeddel meghosszabbítanánk parkettánk életét.

 

Miért szükséges a parkettalakkozás?

Egy lakásfelújítás során a padlóburkolat felújítása legalább olyan fontos lépés, mint a vízvezetékek cseréje, az elektromos hálózat felújítása, vagy éppen a falfesték kiválasztása.

Sokan azért halogatják a parketta felújítását, mert úgy gondolják, hogy a parkettacsiszolás és parkettalakkozás rengeteg porral és kellemetlenséggel jár, ám a modern csiszológépeknek köszönhetően a parkettacsiszolás már közel sem jár annyi porral, mint korábban, ugyanis a gépek pormentesen dolgoznak.

Elöljáróban fontos leszögezni, hogy a laminált padlót csiszolni és lakkozni nem lehet, míg a szalagparkettát a lerakás utána lakkozni szükséges. A megfelelő ápolásnak hála, parkettánkkal teljesen új megjelenést adhatunk otthonunknak. Ezért szükséges a parkettalakkozás.

Referencia-Parkettázás, csiszolás, lakkozás-Holló Bt

A parkettalakkozás legfontosabb lépései

Egy profi generálkivitelező cég a teljes körű felújítás előtt árajánlatot ad a megrendelőnek, ez magába foglalja a parketta felújításának költségét is. Ehhez helyszíni kiszállásra is szükség van, hiszen a laikus megrendelő ránézésre nem feltétlenül tudja megállapítani, hogy a parkettát csiszolással és lakkozással meg lehet-e menteni, vagy csere szükséges.

A parkettalakkozás legfontosabb lépései a következők:

  • A csiszolás után, de még a lakkozás előtt meg kell tisztítani a parketta felületét a portól, zsírtól, gyantától stb., hogy az alapozót teljesen tiszta felületre vihessük fel. Ezután elkezdhetjük az alapozást.
  • A parkettalakkok lehetnek vizes hígításúak, az oldószeresek lehetnek egy- vagy kétkomponensűek. A kétkomponensű lakkokat a legnagyobb igénybevételnek kitett felületeknél érdemes használni. A színtelen lakkok szórással, ecsettel-kefével és lakkhenger segítségével is felhordhatók.
  • Parkettalakkozáshoz a 15-30ºC fok közötti hőmérséklet az ideális, a nedvességtartalom legfeljebb 70% legyen.
  • A lakkot a saroktól az ajtó felé kell felvinni, több rétegben. Minden lakkréteg felvitele után meg kell várni a teljes száradást, és hagyni kell a parkettát pihenni, hogy kikeményedjen.

 

Hogyan óvhatjuk a parkettalakkozás után a parkettánkat?

A parkettalakkozás legnagyobb előnye, hogy védi a parkettát, és kiemeli a fa erezetét is. A megfelelő minőség megtartása érdekében a felületet ápolni és tisztítani kell, így felújítás után akár újabb 15-20 évig is használhatjuk.

A lakkozás után a parkettát könnyedén megóvhatjuk azoktól a sérülésektől, amelyek nap, mint nap érhetik a padlót használat közben. Ehhez elegendő, ha tudatosan óvjuk a burkolatot néhány egyszerű döntéssel. Melyek ezek?

Ügyeljünk arra, hogy a nehéz bútorokat ne húzzuk végig a parkettán, a görgős székekkel pedig óvatosan guruljunk rajta. A székek és az asztalok lába alá vásárolhatunk olyan speciális öntapadós filcet, amely védi a parketta felületét.  A padlót a lehető legkevesebb vízzel mossuk fel, semmiképpen ne áztassuk!

Referencia-Parkettázás, csiszolás, lakkozás-Holló Bt

Kire bízzuk a lakkozást? Milyen a jó szakember?

A parkettalakkozás akkor lesz profi munka, ha a legjobb szakemberre bízzuk. Teljes körű lakásfelújítás során olyan céget válasszunk, amely garanciát vállal a munkájára, így biztosak lehetünk benne, hogy a későbbiekben sem hagy magunkra. A szerződéshez és a számlához mindenképpen ragaszkodjunk. Az a szakember, aki nem számlaképes, ne legyen opció számunkra.

A parketta az otthonunk egyik legizgalmasabb burkolata lehet, amennyiben megfelelő a minősége, és gondosan ápoljuk. Éppen ezért a lakkozáson sem célszerű spórolni, érdemes a felújításhoz körültekintően választani kivitelező céget.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!