Laminált padló vagy szalagparketta – Melyik burkolat mellett döntsünk?

Egy teljes körű lakásfelújítás során azokban a helyiségekben, ahol melegburkolat mellett döntünk, a laminált padló és a szalagparketta is egyaránt népszerű opció lehet számunkra. Nézzük, melyiknek mik a főbb előnyei, illetve hátrányai!

Amit a szalagparketta kapcsán érdemes tudni

A szalagparketta a faparketták csoportjába tartozik, műanyag részeket nem tartalmaz, így környezetbarát is. Amellett, hogy igazi fából készül, nagy előnye, hogy kellemes hőérzetet nyújt, ráadásul elegáns és a lerakása is igen praktikus. A fektetése idő- és költségkímélő, a famintázat pedig minden esetben egyedi. Nincsenek benne ismétlődő minták, lerakása utána lakkozás szükséges, majd a lakk teljes száradása után vehetjük igénybe.

A gyerekek különösen szeretik, mert a hidegburkolatokkal ellentétben akár mezítláb is járhatnak rajta, nem fognak fázni.

A szalagparketta hosszú évtizedeken át elkísérhet bennünket annak köszönhetően, hogy a felső 3-4mm réteg igazi fa, amelyet 2-3 alkalommal is fel lehet újítani. Természetesen a gondos ápolásra nagy hangsúlyt kell fektetni, ez azt jelenti, hogy speciális parkettatisztítóval kell tisztítani, és óvni kell a bő vízzel történő felmosástól is.

Anyaga több lakberendezési stílushoz is passzol, ezért egy stílusfrissítés során sem szükséges megválni tőle.

szalagparketta

 

Amit a laminált padló kapcsán érdemes tudni

A laminált padló a szalagparkettához hasonlóan szintén melegburkolat, felülete egy fotónyomat, amely valójában egy fautánzatú műanyag. Háromrétegű, felső rétege ideális esetben prémium minőségű laminátum, amely a megtévesztésig hasonlít a fára. Amit feltétlenül tudni érdemes tudni róla, hogy csiszolni és lakkozni nem lehet.

A széles kínálatnak köszönhetően a laminált padló igen népszerű választás, a kopogás és más zörgés elkerülése miatt általában kap egy alsó réteget a lépészaj ellen. A vastagsága fontos tényező, ezért mielőtt emellett döntünk, ezt mindenképpen vegyük számításba.

Sima, portalanított felületre kell fektetni, élettartamát növelhetjük, ha a nehezebb bútoroktól, gurulós székektől megkíméljük. Hátránya, hogy felújítani nem lehet, bár igen könnyen felszedhető kisebb területeken is, ezért sérülés esetén nem szükséges az egész burkolatot cserélni.

Laminált padló-Holló Bt

 

Mi a fő különbség a parketta és a laminált padló között?

Most, hogy ismertettük a két burkolat főbb jellemzőit, vessük össze, miben különböznek egymástól:

  • A laminált padló és szalagparketta vastagsága, összetétele és előállítása is eltérő.
  • A szalagparketta – a laminált padlóval ellentétben – 100%-ban természetes alapanyagú
  • A szalagparketta gondos, figyelmes ápolást és karbantartást igényel, a laminált padló egyszerűen takarítható.
  • A szalagparketta felületének kezelése alapkövetelmény, a laminált padló lerakása egyszerűbb és gyorsabb folyamat (és azonnal használatba is lehet venni).
  • A szalagparketta nem tűri jól a bő vizet, míg a laminált padló sokkal kevésbé érzékeny.
  • A laminált padló ára kedvezőbb, azonban gyorsabbak kopik, és hamarabb sor kerül a cserére, míg a szalagparkettát csiszolással és lakkozással akár évtizedekkel tovább használhatjuk.

 

Mi a közös a két padlótípusban?

A két padlótípusban közös, hogy lerakásuk gyorsan és hézagmentesen megoldható, padlófűtésre mindkettő alkalmas. Mindkettő praktikus választás, a technológia fejlődésével napjainkban már igen jó minőségű és tartós laminált padlótípusokkal találkozhatunk.

Fontos! A széles kínálatnak köszönhetően anélkül dönthetjük el, hogy a szalagparketta vagy a laminált padló áll-e hozzánk közelebb, hogy ez befolyásolná a lakásunk berendezésének stílusát.

 

Kire bízzuk a melegburkolat lerakását?

A válasz egyértelmű és logikus, természetesen szakemberre. Így garantált lesz a profi minőség, és nem kell tartanunk a hézagoktól, illetve attól, hogy a lakkozás nem felel meg az elvárásainknak. A felújítás során a burkoló tanácsát érdemes megfogadnunk, jelezni fogja, hogy a szalagparkettánk megóvása érdekében szükséges a csiszolás és a lakkozás. Ezt a kopás mértéke határozza meg.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!