A fugázás alapszabályai és a fugázóanyag típusai

Napjainkban egyre több teljes körű lakásfelújítás zajlik, otthonunk felújításakor a hidegburkolatok lerakásánál meghatározó elem a fugázóanyag kiválasztása. A fugázás a burkolás utolsó fázisa, a fugázás lépéseit mindenképpen érdemes szem előtt tartani.

fugázás

A fugázás alapszabályai

A lakásfelújítás minden munkafolyamatának elvégzését, így a fugázást is célszerű rutinos szakemberre bízni, mert ebben a folyamatban is számos buktató lehet. Azt gondolhatnánk, hogy a fuga kiterjedése kicsi, így nem is olyan lényeges szempont az anyagválasztás, ám az elkészült burkolat minőségét nagymértékben befolyásolhatják a fugázóanyag tulajdonságai.

A csempe és a járólap fugázás technikájában nincsenek nagy különbségek, de tégla és parkettafugázásra is láttunk már példát. Mutatjuk, mire érdemes fokozottan odafigyelni csempézés során.

 

Hogyan válasszunk fugát?

Természetesen a fugázóanyag kiválasztása során számos szempontot érdemes mérlegelni. Fontos a szín és az állag, illetve a fuga száradási ideje is eltérő lehet. Azt is el kell döntenünk, hogy milyen helyiségekben fugázunk majd, ugyanis kültéren szükség lesz fagyálló fugára, míg a lakás belső részeiben értelemszerűen nem.

Vegyük figyelembe az olyan tényezőket is, mint a mozgás, a hőmérséklet-változás és az alapanyag tágulási képessége.

Nedvességnek kitett felületekre, tartósan párás környezetben érdemes vízlepergető típust használni, a penészesedés gátló tulajdonság további előny lehet. A felület koszolódását érintően örökérvényű szabály, hogy a padlóra sötétebb árnyalatot, a falra világosabbat keressünk. Ennek praktikus okai vannak, a tisztítás sokkal könnyebb és gördülékenyebb.

Kérdés, hogy szükség van-e egyáltalán fugára? A válasz egyértelműen igen, hiszen a legjobb minőségű anyagok vásárlásakor is fennállhat az a probléma, hogy az alapfelületek és a burkolólapok nem tökéletesek, a fugával korrigálhatjuk az eltéréseket.

 

A fugaválasztás esztétikai szempontjai

Gondoljuk át, hogy egy adott helyiség felújítás során milyen céljaink vannak. Ha azt szeretnénk, hogy a helyiség világos és tágas legyen, akkor a világos fuga mellett érdemes dönteni, mert az megnyitja a teret. Ha azt a cél az, hogy a végeredmény egyedi és karakteres legyen, ráadásul a felületet is ki szeretnénk emelni, döntsünk egy mély tónus mellett.

A mai nagy választéknak köszönhetően akár színes fugát is használhatunk, de ebben az esetben ne felejtsük el, hogy a fugának nem csak a burkolathoz kell passzolnia, hanem a lakás enteriőrjéhez is. A színes fuga esetében nem neonszínekre gondolunk (bár létezik királykék és piros árnyalat is), de egy bézs, karamell vagy szürke árnyalat napjainkban már nem rendhagyó opció.

A harmónia megteremtése érdekében általában a meleg árnyalatú csempéhez meleg árnyalatú fugaszínt célszerű választani, a hideg burkolathoz pedig hideget, de ez nem alapszabály, dönthetünk másként is.

Tipp! A fuga színének kiválasztás egyéni ízlés kérdése, ám ha bizonytalanok vagyunk a kérdésben, bátran kérjük ki lakberendező tanácsát, ő rutinosan mozog a kérdésben.

 

Mire figyeljünk oda a fugázás során?

A csempézés lépéseiről már írtunk korábban a blogon, de a fugázás kapcsán az alábbi szempontokat különösen fontosnak tartjuk kiemelni.

  • Töröljük át a teljes fugázandó felületet egy nedves szivaccsal, hogy tiszta felületen dolgozzunk.
  • A fugaanyagot egy spakli segítségével megfelelő állagúra keverjük.
  • A hígítás során, ha túl hígra keverjük az anyagot, akkor kifolyhat a fugából, jobban beszívódik, ezáltal mélyebb lesz a fuga, és meg is repedhet.
  • Ha túl sűrűre keverjük az anyagot, nem tudjuk majd rendesen eldolgozni, lyukak maradnak majd a fuga alatt és rendkívül nehéz lesz vele dolgozni.
  • A fugázóanyagot többször, átlósan húzzuk át a felületen.
  • Amikor a fuga még nedves, elkezdhetjük átmosni a burkolatot egy fugamosó szivaccsal. Ügyeljünk rá, hogy a szivacsot annyira hagyjuk nedvesen, hogy abból ne csorogjon ki a víz. Törlés után öblítsük ki a szivacsot.
  • Számos helyen érdemes szilikonnal kitölteni a fugarészt. A fürdőszobában a fal és padló találkozásánál, illetve a kád és mosdó körüli résznél is vigyük fel a szilikont, méghozzá egy kinyomó pisztoly segítségével.

 

Kire bízzuk a fugázás menetét?

A válasz egyszerű, természetesen a burkolóra. Egy burkoló szakember pontosan és szakszerűen végzi majd el a különböző munkafolyamatokat, így nem kell majd azzal szembesülnünk rövid időn belül, hogy a fugázás nem felel meg az elvárásainknak.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!