Laminált padló használata és problémái – Mit válasszunk helyette?

A laminált padló az egyik legismertebb melegburkolat típus, amelynek számos előnye mellett nyilvánvalóan számos hátránya is van. Mutatjuk, mit érdemes tudni a laminált padló használata kapcsán.

laminált padló

A burkolatok típusai

A burkolatok típusát figyelembe véve megkülönböztetünk egymástól meleg-, illetve hidegburkolatokat. A két csoportra osztás oka nem csak anyag, hanem az is, hogy melyik típust milyen helyiségekben célszerű használni.

A melegburkolatok, pl. a parketta, szőnyegpadló, vinyl padló, laminált padló használata a nappaliban, a hálószobában és a gyerekszobában bizonyul népszerű választásnak, míg a vizes helyiségek, vagyis a konyha, az étkező, a fürdőszoba, és a wc általában hidegburkolatot kapnak.

Természetesen vannak olyan burkolatok, amelyek használata jobban, vagy ellenkezőleg, inkább kevésbé ajánlott egy lakásfelújítás során, most a laminált padlóról ismertetnénk a legfontosabb tudnivalókat.

 

Laminált padló, mint melegburkolat

A laminált padló – ahogyan arra már rámutattunk – a melegburkolatok közé tartozik, felülete egy fotónyomat, amely egy fautánzatú műanyag. Háromrétegű, felső rétege hasonlít a fára, ám nyilvánvalóan nem fa, emellett csiszolásra és lakkozásra alkalmatlan ez a felület.

Népszerűsége abban rejlik, hogy igen széles kínálatban kapható, számos szín és minta közül választhatunk, emellett a szalagparkettához képest az ára is jóval kedvezőbb. Vitathatatlan, hogy a lerakása gyorsan és hézagmentesen megoldható (amennyiben szakember végzi), illetve padlófűtéshez is alkalmas.

 

Ajánlott, vagy sem a laminált padló használata?

Azt az oldalt képviseljük, amelyik a laminált padló használata helyett inkább más padlótípus lerakását szorgalmazza. Ennek számos oka van, ezeket ismertetjük most.

  • A laminált padló használata nem ajánlott olyan helyiségekben, amelyeknél zavaró lehet a kopogás. A kopogás és zörgés elkerülése miatt általában kap egy alsó réteget a lépészaj ellen, hiszen enélkül pl. egy panel épületben a szomszédunk számára igen kellemetlenné tehetjük az otthon töltött időt.
  • Bár sérülés esetén nem szükséges az egész burkolatot cserélni, hiszen felszedhetjük a problémás helyeken, de nagy hátránya, hogy felújítani nem lehet.
  • Sokakat zavar az a tény, hogy a laminált padló nem 100 %-ban természetesen alapanyagú, mint pl. a szalagparketta.
  • A laminált padló – kopása miatt – semmiképpen sem örökéletű, hamarabb sor kerülhet a cserére, ha nem kíméljük a nehezebb bútoroktól, gurulós székektől, vagy a komolyabb karcolásoktól. Élettartama 5-10 év.
  • Azt gondolhatnánk, hogy a laminált padló egyszerűen takarítható, ám sajnos igen könnyen felszívja a felmosóvizet és egyéb folyadékokat, idővel a szélei felpúposodnak.
  • Bár van, aki 30 év garanciát is vállal rá, de ez a felázásra nem vonatkozik.

 

Mit ajánlunk a laminált padló használata helyett?

A vinyl padló használatát jó szívvel ajánljuk számos előnye miatt. Ez a melegburkolat típus rendkívül ellenálló és remek tisztítható, kényelmes a járófelülete, emellett vízálló és karcálló is. Kellemes a megjelenése, akár kő- és fahatású is lehet, ráadásul többféle színben is kapható. Egyszerű a lerakása, igazodik az igényekhez, és a padlófűtéssel is kompatibilis. Ez a padlótípus jó választás lehet a laminált padló használata helyett.

A jövőben örömmel nyújtunk még segítséget más burkolattípusok használatához is. Hiszünk abban, hogy amennyiben egy profi burkoló megfelelő minőségű alapanyaggal dolgozik, a végeredménnyel az ügyfél maximálisan elégedett lesz. Erre törekszünk mi is a munkánk során.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!