Álmennyezet – Az álmennyezet funkciói, mennyezeti burkolólapok

Gyakran találkozunk azzal a kérdéssel lakásfelújítás során, hogy egy-egy helyiség plafonjára kerüljön-e álmennyezet, vagy csupán a festésre, esetleg tapétázásra érdemes fókuszálni. Mutatjuk, melyek az álmennyezet funkciói, és feltérképezzük, mit érdemes tudni a mennyezeti burkolólapok felrakásáról.

álmennyezet szerelés

Az álmennyezet legfontosabb kérdései

A mennyezetborítás kérdése sokadrangú feladatnak tűnik egy lakásfelújítás során, ám ha azt szeretnénk, hogy az otthonunk minden részletében tökéletes legyen, el kell döntenünk, hogy a mennyezetet festjük, tapétázzuk, vagy álmennyezet választásán gondolkodunk. Ha az álmennyezet mellett tesszük le a voksunkat, annak számos oka lehet, mondunk egy példát.

Egy fiatal házaspár megvásárol egy házat azzal a tervvel, hogy felújítja a család számára. Az egyszintes ház minden helyiségében nagy a belmagasság, a konyhában ennek köszönhetően magasan is lehet tárolni a konyhaszekrényekben a kevésbé gyakran használt edényeket. A gyerekek szobájában helyet kaphat egy galéria, amely remek választás akkor is, ha a nappaliban ki szeretnének alakítani egy dolgozóhelyiséget is. A fürdőszobában azonban már zavaró ez a belmagasság, nem érzi a család kényelmesnek, otthonosnak, sokkal inkább hangárszerű lesz a helyiség.

Ez esetben remek választás lehet egy esztétikus álmennyezet, ami könnyen szerelhető, és hamar nyújt megoldást a problémára. Milyen helyzetekben tölt be szintén hasznos funkciót az álmennyezet? Máris mutatjuk.

 

Álmennyezet funkciói – Mikor érdemes ezt a megoldást választani?

  • esztétikai okokból választjuk (pl. a plafon egyenetlensége miatt)
  • csökkentenénk a nagy belmagasságot
  • csökkenteni szeretnénk a kifűteni kívánt teret
  • akusztikai problémákkal küzdünk
  • eltakarnánk a plafon alatti gépészeti egységeket
  • eltakarnánk a kábelcsatornákat
  • egyedi plafonformát szeretnénk kialakítani
  • stílusosabbá szeretnénk tenni otthonunkat, és egyedi világítási megoldásokban gondolkodunk

 

Gipszkarton szerelés és mennyezetburkoló lapok

Korábban írtunk már a gipszkarton szerelés lépéseiről, és a legfontosabb tudnivalókról, ezért most nem mennénk bele a részletekbe. Annyit azonban mindenképpen érdemes elmondani, hogy a gipszkartonozás gyorsan végezhető, költséghatékony és időtakarékos megoldás, ráadásul számos kreatív ötletet hordoz magában.

A gipszkarton profilok felrakás után a felületet festeni és tapétázni is lehet, ám jó megoldás lehet a mennyezetburkoló lapok felszerelése is.

 

Mennyezeti burkolólapok

Mivel a plafonburkolás nem kényelmes munkafolyamat, ezért nyilvánvalóan azok a megoldások igazán praktikusak, amelyekkel jól lehet haladni.

Léteznek olyan gyors rögzítésű mennyezetburkoló lapok, amelyek az álmennyezet időtakarékos díszítésére szolgálnak. Ezeknél csak be kell pattintani egymás mellé a lapokat, amelyek ráadásul megakadályozzák a nedvesség és a pára behatolását is.

A ragasztott burkolólapok még ennél is egyszerűbbek. Ha a plafonon a lehető leggyorsabban szeretnénk eltüntetni az egyenetlenségeket, vásároljunk ragasztható burkolólapokat, amelyeket egy speciálisan erre való ragasztóval lehet rögzíteni. A méretre vágást tapétavágó késsel oldhatjuk meg, az egyetlen kérdés csupán az, hogy hány négyzetméteres az a felület, amelyet el szeretnénk takarni.

álmennyezet szerelés

Fontos tudni! Nem mindegy, hogy mely helyiségben milyen burkolólapok bizonyulnak megfelelő választásnak, ezért ha nem értünk hozzá, mindenképpen érdemes szakember segítségét igénybe venni.

 

Kérjük szakember segítségét!

Mint minden esetben, most is úgy véljük, hogy a cukrászathoz a cukrászok, az autószereléshez az autószerelők, az álmennyezet burkoláshoz pedig a burkolók értenek legjobban. Éppen ezért egy teljes körű lakásfelújítás során nem érdemes ezen a költségen spórolni, hiszen a cél az, hogy a munka hibátlan minőségű, tartós, és időtálló legyen, méghozzá garanciával.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!