Gipszkarton profilok szerelése 8 logikus lépésben

A gipszkarton szerelés költséghatékony és időtakarékos szárazépítési munka, amely hatalmas népszerűségnek örvend, akár egy teljes körű lakásfelújítás során is. A gipszkarton profilok szerelése gyorsan végezhető munka, így rövid idő alatt elválaszthatunk a gipszkartonnal tereket, és akár néhány óra alatt falakat emelhetünk.

gipszkarton profilok szerelése

Gipszkarton profilok szerelése: A legfontosabb lépések

A gipszkarton szerelés lényege, hogy a gipszkarton lapokat tartószerkezetre szereljük, amely igény szerint készülhet fából, illetve fémből. A munka könnyen tanulható, ám a minőségi munka szakértelmet igényel, éppen ezért érdemes gipszkarton szerelőre bízni a feladatokat. Mutatjuk a gipszkarton szerelés 8 legfontosabb lépését!

gipszkarton profilok szerelése

1.Anyagszükséglet felmérése, árajánlat kérése

Ahhoz, hogy a gipszkarton profilok szerelése megkezdődjön, fel kell mérni, hogy pontosan mennyi anyagra lesz szükség a tervezett átalakításokhoz. Egy profi gipszkarton szerelő rutinosan válaszol a kérdéseinkre, és amennyiben fal mellé kerül a gipszkarton, megnézi, milyen állapotban vannak a falak. A beázott, penészes falat kezelni kell, ebben egy kőműves segítségét kérhetjük.

2.A tartószerkezet teherbírása

A falak vizsgálatát követően célszerű ellenőrizni, hogy a mennyezet, illetve a padlás elbírja-e a gipszkarton lapok súlyát. A falak terhelhetőségével kapcsolatban, bizonyos esetekben (pl. régi házak felújításánál) érdemes egy statikus szakmai véleményét is kikérni.

3.Az anyagok beszerzése

A tartószerkezetet profilnak nevezzük. Mielőtt bevásárolnánk profilokból, mérjük fel a barkácsáruház kínálatát, tájékozódjunk, melyek a szükséges dübelek, csavarok, szigetelőanyagok és profilok. Fontos tudni, hogy a vízszintes szereléshez UW profilokat, a függőlegeshez CW profilokat használunk. A CW profilokból nagy valószínűséggel többre lesz szükség.

Munka közben sok olyan eszközre lesz szükség, ami nem feltétlenül van otthon (pl. flex, fém vonalzó), ám ha egy gipszkarton szerelő végzi a munkát, ezzel nem lehet probléma.

4.A gipszkarton lapok méretezése

A gipszkarton lapok méretezése úgy történik, hogy a méretek bejelölése után egy sniccer segítségével méretre vágjuk a lap fehér részét, majd felemeljük és letörjük.

5.A profilok rögzítése

A profilokat a mennyezethez, a padlóhoz, és a falhoz dübelekkel és csavarokkal rögzítjük. A csavarokat lassan a fémbe kell fúrni. Glettelés előtt ellenőrizzük, hogy minden csavar be van-e süllyesztve.

Az első függőleges profil a falhoz kerül rögzítésre, a többi felhelyezése távolságtól és a lapvastagságtól függ. Egy vízmértékkel ellenőrizhetjük, hogy egyenesen állnak-e.

6.Speciális profilok

A gipszkarton profilok szerelése során, amennyiben ajtót is be szeretnénk építeni, ajtóprofilra is szükség lesz, a sarkokban pedig speciális profilokkal kell majd dolgoznunk.

7.Hangszigetelés

A gipszkarton lapok üreges részeibe hangszigetelésként hangszigetelő filcet használjunk, ami nem lóghat túl a fal vastagságán. A szigetelést sniccerrel igazíthatjuk méretre.

8.Glettelés, festés, tapétázás

A gipszkarton profilok szerelése után kezdődhet a glettelés, majd ezt követően felkerülhet a felületre a kiválasztott falfesték, vagy tapéta.

 

Milyen előnyökkel jár a gipszkarton szerelés?

  • Ötletesen alakíthatunk vele belső tereket, anyagának köszönhetően
  • A térelválasztás mellett hatékonyan szigetelhetünk vele
  • A falak bontása és szerelése gyors
  • A munkafolyamatok egymást követik, nem lehet könnyen összecserélni őket
  • A munka évszaktól függetlenül végezhető, hiszen belső térben zajlik a tevékenység

 

Amennyiben házfelújítási ötletek között szeretnénk inspirálódni, érdemes a gipszkarton szerelést is felvenni a listánkra, akár családi házban tervezünk változtatásokat, akár kisebb lakásban. A lapok könnyen méretre igazíthatóak, ezért igazán kreatívan játszhatunk a belső terek elrendezésével.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!