Terasz burkolása – Melyek a legfontosabb lépések?

A terasz burkolása könnyű rutinfeladatnak tűnik, ám egy házfelújítás során érdemes itt is nagy hangsúlyt fektetni az alapanyagok kiválasztására, és burkolás legfontosabb lépéseinek szem előtt tartására. Ezekre szeretnénk írásunkkal felhívni a figyelmet.

terasz burkolása

Teljes körű házfelújítás és a terasz

Egy teljes körű házfelújítás során minden helyiség új megjelenést kap az új burkolatoknak, kialakításoknak, háttérmunkáknak köszönhetően. Ebbe természetesen beletartoznak az olyan kevésbé látványos, ám annál fontosabb feladatok is, mint pl. az elektromos hálózat felújítása, a csőrendszer átvizsgálása, szükség esetén cseréje.

Magától értetődik, hogy a házfelújítás komplex feladat, amelynek része kell, hogy legyen a terasz felújítása is. A terasz burkolása nem egyenlő ezzel, hiszen, ha felújításról beszélünk, gondoskodnunk kell a vízelvezetésről, és más fontos és elengedhetetlen munkafolyamatról is.

 

Felületkiegyenlítés, lejtés, vízelvezetés, vízszigetelés

Bármennyire szokatlanul hangzik, a terasz felújítása nem pusztán a burkolat cseréjéből áll. Gyakran előfordul, hogy egy házvásárlás után, felújítás közben derül ki, hogy az előző tulajdonosok nem gondoskodtak megfelelően a terasz lejtéséről, és az ezzel járó kellemetlenségekről.

Ahogy a ház egyes helyiségeiben gondoskodni kell az aljzatkiegyenlítésről, úgy a terasznál sem elhagyható lépés a felületkiegyenlítés. A precízen kivitelezett burkolás alapfeltétele ugyanis az, hogy a burkoló lapok alatti felület egyenletes legyen, ne legyenek benne gödrök.

A terasz építése során a kőműves feladata a beton megfelelő lejtésének kialakítása. Erre azért lesz szükség, mert ez a lejtés gondoskodik a burkolólapok tetejére érkező csapadék elvezetéséről.

A vízelvezetés elengedhetetlenül fontos lépés a terasz burkolása során, ahogyan a vízszigetelés is, hiszen a burkolat csak így maradhat hosszú távon is stabil. Meg kell előzni, hogy a nedvesség bejusson a résekbe, mert ha megfagy, szétrepesztheti a felületeket, és következő tavasszal újra lehet kezdeni a burkolást.

 

Terasz burkolása – A legfontosabb tudnivalók

Mivel a burkolás olyan munkafolyamat, amely sok rutint és szakértelmet igényel, ezért természetesen azon az állásponton vagyunk, hogy célszerű minden esetben szakemberre bízni a munkát.

A terasz burkolása akkor lesz eredményes, ha az aljzatbetont mentesítjük zsírtól, szennyeződéstől, és portól. Megfelelő hőmérsékleten kell dolgozni, a legideálisabb idő a 15-20 fok, tavasszal vagy ősszel.

Kültéri padlólap fektetésénél mindig fagyálló, flexibilis csemperagasztóra, és fugázó anyagra van szükség, illetve kizárólag kültéri burkolólapra, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak.

 

Gyakran előforduló hibák a terasz burkolása során

  • Nem gondoskodunk a megfelelő lejtésről, felületkiegyenlítésről, vízelvezetésről és vízszigetelésről.
  • Rosszul megválasztott, nem megfelelő minőségű alapanyagokkal dolgozunk, esetleg beltérre szánt burkolólapot választunk.
  • Nem megfelelő szakemberre bízzuk a munkát, hanem laikusként igyekszünk megoldani a burkolással járó feladatokat.

 

Fontos tudni!

A minőségi alapanyagok használata és a körültekintő munka meghozza a várt eredményt. Ezt követően megkezdődhet a terasz berendezése, amelyben nagy segítséget nyújthat egy profi lakberendező.

A házfelújítás látványosan zárul, a terasz burkolása pedig gondoskodik arról, hogy a ház helyiségei mellett itt is otthonosan és komfortosan érezzük majd magunkat.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!