Lakásfelújítás okosan – Miért probléma, ha vizesedik a fal?

Egy régi ház felújítása esetén sajnos könnyen előfordulhat, hogy a mesteremberek jelzik nekünk, hogy vizesedik a fal. Ennek több oka is lehet, de ezek mindegyikét meg kell szüntetni ahhoz, hogy tovább lehessen haladni a házfelújítással.

vizesedik a fal

Régi ház felújítása – Falak pedig kellenek!

Egy régi ház házfelújítása a bontástól egészen a sitt elszállításáig tart, eközben egymásra épülő munkafolyamatok követik egymást a villanyszereléstől a padlóburkoláson át a falfestésig. Egy dolog azonban biztos, semmilyen munkafolyamattal nem tervezhetünk addig, amíg a házunk falai nem állnak stabilan, jó állapotban körülöttünk.

Ha a mesteremberek megérkeznek, a házfelújítást értelemszerűen bontással kezdik. Megválnak a régi csempétől, a padlóburkolatoktól (előzetes egyeztetés esetén a parkettától is), a szaniterektől, a tapétától, és így tovább egészen addig, amíg a ház készen nem áll a felújításra.

A „lecsupaszított” épületen a szakemberek azonnal észlelik, amennyiben vizesedik a fal, ekkor a következő lépés kideríteni, mi lehet a vizesedés oka.

 

Miért vizesedik a fal?

A fal nedvesedésének számos oka lehet. Cikkünkben nem szeretnénk minden munkafolyamatot részletesen bemutatni, hiszen a megoldás úgyis a szakemberek feladata, de összegyűjtöttük, milyen okok állhatnak a vizesedés hátterében.

Miért vizesedik a fal?

  • Nemcsak a régi házak esetében, hanem az új házaknál is előfordulhat, hogy vizesedik a fal, és penész képződik. Ennek hátterében a leggyakrabban az áll, hogy nem száradt ki teljesen a fal, esetleg túl jó a lakás szigetelése. Ebben az esetben a magas páratartalommal kell megküzdenünk, akár párátlanító berendezés segítségével.
  • Amennyiben a levegő páratartalma megnövekszik, és a nedves levegő nem tud eltávozni, sajnálatos módon lecsapódik a falakon. A sarkok tökéletes táptalajt biztosítanak a penészgombának. Fontos tudni, hogy a problémás területeknél vakolatig le kell kaparni a festéket, ezután jöhet csak a faljavítás, glettelés, festés. A festékbe penészgátlót is keverhetünk, ami hosszútávon is védettséget nyújt.
  • A falban húzódó vízvezeték vagy fűtővízcső törése, repedése is okozhatja a falak vizesedését. Amennyiben a csőtörés a probléma, szakemberre kell bíznunk a csőcserét.
  • A penészfoltokkal kísért falnedvesedés oka az is lehet, hogy a fal a talajból szív magába nedvességet. Ez akkor történhet meg, ha elöregedett a kátránypapír, vagy egyszerűen nincs. A nedvesség felszivárog a meleg falakba, a roncsolást pedig tovább gyorsítja az oldott ásványi anyagok jelenléte.
  • Csapadék is okozhatja a nedvesedést, akár a rossz tető is okozhatja a falak vizesedését. A cserepek idővel nemcsak koszolódnak, de sajnos mohásodnak is, ami hosszú távon igen nagy kárt tehet otthonunk falaiban.

vizesedik a fal

Miért kell megoldani a vizesedés problémáját?

Nem csupán a házfelújítást hátráltatja, illetve statikailag káros, ha vizesedik a fal, hanem az egészség szempontjából is. Asztmát, allergiát, megfázásos megbetegedéseket okozhat.

Vizes falat nem lehet megfelelően renoválni, nem lehet kifesteni, de még gipszkartonnal is akkor érdemes elfedni, ha a falak hibátlan állapotban vannak. Ez hoz csak hosszú távú eredményt.

 

Miért van szükség szakemberek munkájára?

A falak felújítása során az első lépés, hogy meg kell szüntetni a nedvesedés okát. Bármelyik eljárást is alkalmazzuk, mindenképpen meg kell várnunk a fal kiszáradását, mielőtt a károsodott területet újra vakolnánk. Alaposan el kell távolítanunk a régi vakolatot, és amennyire tudjuk a téglákról is le kell csiszolnunk a kicsapódott sót, mert az az új vakolatot is károsíthatja.

Mindezeket a munkálatokat azért szükséges szakemberre bízni, mert csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy nem vizesedik a fal tovább, ha megfelelő technikával, kiváló minőségű alapanyagokkal és szakértelemmel orvosoljuk a problémát.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!