Radiátortípusok – Hogyan válasszunk megfelelő radiátort?

Egy teljes körű lakásfelújítás esetén igen gyakori, hogy a radiátorok cseréjére is szükség van. Fontos, hogy a különféle radiátortípusok közül mindenképpen az alapján válasszunk, hogy melyik illeszkedik maximálisan a meglévő fűtési rendszerünkhöz.

radiátortípusok

A radiátorok anyaga

Mielőtt rátérnénk arra, hogy az egyes radiátortípusok lakásfelújítás esetén hogyan funkcionálnak, ki kell emelnünk, hogy a forma és a szín mindig csupán másodlagos szempont az anyag, a méret és a csatlakozás után.

Anyagukat tekintve a három legnépszerűbb típus az öntöttvas, az alumínium és az acéllemez radiátor.

Öntöttvas radiátorok – Jól bírják a nagy nyomást és magas hőmérsékletet, nagy mennyiségű vizet tudnak tárolni, és nehezen sérülnek. Hátrányuk nyilvánvalóan a súlyuk. Gőz és a vízfűtéses rendszerekben egyaránt használható ez a típus.

Alumínium radiátorok – Általában tetszőleges méretben vásárolhatók, könnyűek, ráadásul megjelenésüket tekintve elegánsak is. Hátrányuk, hogy amennyiben a lakásunkat egy társasházban szeretnénk felújítani, a fűtési rendszerben található rézvezetékek miatt a fellépő elektrokémiai reakciók tönkretehetik a fűtőtestet.

Acéllemez radiátorok – Szerelhetőséget, árat, illetve megjelenést tekintve az acéllemez radiátorok a radiátortípusok egyik legelterjedtebb változatai. Nagy fűtőteljesítménnyel bírnak, azonban lényeges szempont vásárlás előtt, hogy az acéllemez nagyon érzékeny a korrózióra.

Üzemmód szerint megkülönböztetünk meleg vizes fűtési rendszerre alkalmazható radiátorokat, elektromos radiátorokat és vegyes üzemű radiátorokat

 

A radiátorok felépítése

Amennyiben nem elegendő a régi radiátorok karbantartása, érdemes új radiátorokat vásárolni otthonunkba.

Választhatunk tagos radiátort, amely öntöttvas tagok összecsavarozásával jön létre, ez a típus a régebbi építésű lakásokban jól funkcionálhat, ha nem bánjuk, hogy kissé nosztalgikus hangulatot áraszt. A lapradiátor ezzel szemben egy sokkal modernebb választás, a lapos, falhoz simuló formája miatt a kisebb helyiségekben sem foglal el sok helyet.

A csőradiátor (törölközőszárító radiátor) főként a fürdőszobákban kap helyet, népszerűsége annak is köszönhető, hogy egyes típusok elektromos fűtőpatronnal vannak felszerelve, vegyes üzemmódban is működtethetők. A design radiátorok a radiátortípusok kuriózumai, egyedi formájuknak, esetleg színüknek köszönhetően igen költséges változatok.

 

Radiátortípusok – Forma, méret, teljesítmény, csatlakozás

Forma alapján megkülönböztetünk vertikális, horizontális, süllyesztett és térelválasztó radiátort. Talán az utóbbi kettővel találkozhatunk ritkábban, ezért ezt a kettőt érdemes egy kicsit részletezni.

A térelválasztó radiátor gyakran kap helyet fürdőben vagy vécében, a funkciója – ahogyan a neve is mutatja – a térelválasztás. A süllyesztett megoldás a padlószint alatti beépítést jelenti. Fontos szempont a radiátor mérete is, hiszen nem mindegy, hogy be tudja-e fűteni az adott helyiséget.

A fűtőtestet osztályozzuk magasság, szélesség, és mélység alapján. Emellett nyilvánvalóan a teljesítményen is sok múlik, azonban a teljesítmény, és a csatlakozás kérdése már szakértelmet igényel. Laikusoknak emiatt semmiképpen nem ajánljuk a radiátortípusok kiválasztását.

 

Hogyan válasszunk radiátort?

Egy lakásfelújítás akkor zajlik igazán gördülékenyen, ha a különféle feladatok egy kézben összpontosulnak. Egy kivitelező leveszi a vállunkról a hosszú keresgéléssel járó terhet, és támogat abban, hogy olyan szakember nyújtson nekünk segítséget, aki kiválóan ismeri a fűtési rendszerünket.

Így nem csak ideális méretű és típusú radiátorok kerülnek frissen felújított otthonunkba, de a minőség hosszú távon is garantáltan megfelel majd az elvárásainknak.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!