A radiátorok karbantartása – A legfontosabb kérdések és tudnivalók

A radiátorok és a fűtési rendszer egészének ellenőrzése, a radiátorok karbantartása és mázolása, és cseréje a lakásfelújítás részét képezheti, amennyiben a teljes körű lakásfelújítás előtt erről a kivitelezővel is egyeztetünk. Nézzük, melyek a legfontosabb kérdések és tudnivalók.

radiátor karbantartása

 

A radiátorok karbantartása – Mire figyeljünk?

A radiátorok a fűtés egyik legfontosabb elemei, ezért ha az állapotuk nem megfelelő, az a működés terén nehézségek elé állít bennünket. Ideális esetben a radiátorok karbantartása nem a fűtési időszakban történik, érdemes felkészülni, és időben korrigálni az esetleges problémákat.

  • Gyakori, és könnyen megoldható probléma, ha légzsák alakul ki a fűtőtestben, azaz nem engedi áramolni a vizet a beszorult levegő, ilyenkor ugyanis légtelenítésre van szükség.
  • A légtelenítés előtt el kell zárni a keringetőszivattyút, később ezt visszakapcsolhatjuk, majd ellenőrizni kell a rendszer nyomását is.
  • A légtelenítés a radiátorok csöpögésére is jó megoldás lehet, ám előfordulhat, hogy a szelepek átállítására, vagy cseréjére lesz szükség, amiben a lakásfelújítás során nagy segítségünkre lehet egy profi szakember.
  • A szelepek mozgását megnehezítheti a vízkőlerakódás és a szennyeződés is, így rendszeresen kell ellenőrizni a szelepek elöregedését, elromlását.

Hasznos tudnivaló! Amennyiben elöregedés, takarékosság, vagy esztétikai okok miatt a radiátor cseréje mellett döntünk, érdemes a lakásfelújítást az éves karbantartás meghirdetett idejére időzíteni. A fűtésszerelő hozzáértő munkájának köszönhetően a fűtésszezonban már nem okoz gondot a fűtés, így nyugalomban kiélvezhetjük majd megújult otthonunk kényelmét.

 

A radiátorok mázolása, és a fűtéscsövek karbantartása

Ahogyan a nyílászárók esetében, úgy a fűtéscsöveknél és a radiátoroknál is rendkívül fontos az állagmegóvás. Ez könnyedén megoldható mázolással, amelynek köszönhetően a radiátorok életét hosszú évekkel, évtizedekkel meg tudjuk hosszabbítani. A minőségi munkavégzésre garancia, ha nem magunk állunk neki a mázolásnak, hanem azt profi, rutinos szakemberre bízzuk.

Ha a radiátorok karbantartása a következő napirendi pont a lakásfelújítás során, vegyük figyelembe, hogy a szépen lefestett radiátorok mellett a fűtéscsöveket is célszerű lefesteni, hogy az árnyalatuk és állaguk is megfelelő legyen.

Mázolás előtt érdemes korróziógátló alapozót használni, a festésre akkor kerülhet sor, ha az alapozó teljesen megszáradt. Ha radiátor zománccal történik a mázolás, elkerülhetjük, hogy besárguljon és leváljon, mint a hagyományos zománcfesték. A kellemetlen festékszag elkerülése érdekében logikus döntés, ha vizes bázisú festéket választunk, a nehezen hozzáférhető helyeket hosszú nyelű radiátorecsettel érhetjük el.

Szobafestés, mázolás, tapétázás-Holló Bt

 

Miért bízzuk a munkát szakemberre?

A belső fűtési rendszerek kialakításáról, azok csatlakoztatásáról a távfűtési rendszerhez, a fűtőberendezések, és készülékek üzembe helyezéséről, és karbantartásáról a fűtésszerelő gondoskodik.

A fűtésszerelés összetett feladat, amely a laikus szemlélődő számára rengeteg kihívást tartogat. Nem csupán a minőségi munka érdekében szükséges, hogy profi fűtésszerelő feladata legyen otthonunkban a radiátorok karbantartása, hanem azért is, mert tanácsadás keretében elláthat minket minden hasznos tudnivalóval, és megválaszolja a bennünk felmerülő kérdéseket.

A megnyugtató végeredmény érdekében olyan kivitelezőt célszerű választani, aki teljes körű lakásfelújítást vállal, így minden teendő egy kézben összpontosul majd.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!