Milyen a jó konyha? – A konyha átalakítása

A konyha átalakítása, különösen, ha a mosogatót vagy a tűzhelyet is át kell helyezni, sokkal nagyobb fölfordulással és pénzzel jár, mint például a nappali átrendezése. Ha elsőre elrontjuk, évekre megpecsételhetjük sorsunkat.

A konyha átalakítása – A legfontosabb tudnivalók

A konyha a családi élet központja, ahol nem csak az élelmiszerek tárolását és a főzést kell megoldanunk. A jól használható konyha kiválthatja az étkezőt, a nappali egy részét, sőt néha a dolgozósarkot is.

A konyha legyen világos, jól szellőztethető és minél tágasabb, akár azon az áron is, hogy a szobák vagy az előszoba méretéből kicsit lecsippentünk. A konyha szükséges méretét az is befolyásolja, hogy hány fős a család, és gyakran látunk-e vendégül rokonokat, barátokat.

Melyek a legjobb konyha elrendezési formák?

Praktikussági szempontokat figyelembe véve a legjobb konyha elrendezési formák azok, ahol egyszerűen átfordulva, a hátunk mögött is munkatér van. Ide tartoznak a sziget, a G vagy az U alakú elrendezések. Ezt követi az L alak, majd a sort az egyszerű egysoros konyha zárja.

Ha lehetséges, a közlekedési útvonal a munkaterületen kívül legyen, erre ügyeljünk a konyha átalakítása során. Ha a tér lehetővé teszi, konyhasziget beállításával egy másodlagos munkafelületet vagy étkezőrészt is kialakíthatunk. A szakértők egybehangzó kedvence az U alakú konyha elrendezés, mely egyszerre két embernek is elegendő helyet biztosít, és számtalan munkaháromszög alakítható ki benne.

A háromszög konyha elrendezés alapelv:

  • A háromszög csúcsai: hűtőszekrény, tűzhely és a mosogató.
  • Egymástól való távolságuk minimum 120 maximum 270 cm.
  • Ennél kisebb helyen kényelmetlen dolgozni.
  • Mindig érdemes olyan elrendezést választani, amely a legjobban illeszkedik a térhez és az igényekhez.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!