Helytakarékos lakberendezés – 8 egyszerű tipp kis lakásokhoz

Akár kisebb, akár nagyobb lakásunk van, biztosan sokunk számára ismerős a kihívás: szeretnénk, ha a helytakarékos lakberendezés, vagyis a rendelkezésre álló terek optimális kihasználása elsődleges szempont lenne egy felújítás során. Szerencsére ma már praktikus bútorok és tárolók széles kínálatából választhatunk. Néhány lakberendezési áruház pedig kifejezetten vadássza ezeket a lehetőséget, és annyi ötlettel állnak elő, hogy nekünk csak választanunk kell.

 

1. Kicsi a gyerekszoba? Válasszunk emeletes ágyat!

Az emeletes ágy még mindig nem ment ki a divatból és valószínűleg nem is fog. Ha kicsi a gyerekek szobája ez egy remek megoldás lehet, de ha kicsit nagyobb, akkor is érdemes ezt a típust választani, hiszen így több hely marad a játékra. A helytakarékos lakberendezés nem csak az ágy alatti tér kihasználását segíti, de a gyerekek is imádják majd a kis kuckókat, titkos tárolókat, polcokat.

2. Ágy alatti tároló, az örök kedvenc

Szintén jól bevált megoldás, ha az ágy alá is pakolunk. Itt ágyneműtől kezdve szinte bármilyen apróságot tárolhatunk, amit el szeretnénk rejteni a kíváncsi szemek elől.

3. Hogyan használd ki a lépcső alatti holtteret?

Sokan azt hisszük, hogy a lépcső alatti tér kihasználása lehetetlen feladat, pedig nagyobbat nem is tévedhetnénk, hiszen ez közel sem egy olyan holttér, mint azt elsőre gondolnánk. Egy beépített szekrény ápol és eltakar. A lépcső alá szekrényt, polcot, íróasztalt vagy bicikli tárolót is építhetünk. További ötlet például egy borvitrin, könyvespolc, vagy akár kis kedvencünk benti kuckója.

4. Lépcsőfokokból fiók – Helytakarékos lakberendezés okosan

Még több pakolható hely, például a rengeteg cipőnek. Itt tárolhatjuk például télen a nyári cipőket, vagy nyáron a téli cipőket, megőrizve így előszobánk rendezettségét

5. Konyhai tárolás: függesszük fel az edényeket a plafonra

A konyhában általában mindenki „helyhiánnyal” küzd a sok edény, evőeszköz, pohár és más eszközök miatt. Ha nincs már elegendő hely a szekrényekben, de van egy szinte üres mennyezeted, akaszd fel az edényeket a plafonra! Ez a helytakarékos lakberendezés egyik legnagyobb dobása!

6. Kosárkákat a konyhaszekrény tetejére

A belmagasságtól függően helyezhetsz a konyhaszekrény tetejére kosárkákat, vagy akár egy új polcrendszert is felvarázsolhatsz. Természetesen a fém kosarak helyett használhatsz fonott kosarakat vagy akár szép dobozokat is.

 

7. Nyíló ajtó helyett tolóajtó

Akik kis lakásban laknak, azoknak ismerős lehet az „ajtó becsuk, másik kinyit és bemegy” szindróma – azaz mikor túl sok helyet foglalnak az ajtók és állandóan nyitogatni-csukogatni kell őket, hogy átjuss egy másik helyiségbe. Válassz ezért inkább harmonika vagy beépíthető tolóajtót, sokkal praktikusabb!

8. Színes kosarak a gyerekszobában

Ötletes megoldás az olyan polc, aminek egyes részei a szabvány kosarak méretéhez igazodnak. A kosarakban tárolni nagyon könnyű, a színeknek hála pedig játékossá és személyre szabottá is tehető az elrendezés.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!