Lakásfelújítás okosan

Egy lakásfelújítás alapos tervezést igényel. Sokan nem kellő odafigyeléssel vágnak bele, és csak később szembesülnek a problémákkal. Ezzel az írással kis segítséget szeretnénk nyújtani a felújítás előtt állóknak, megkímélve őket nem várt meglepetésektől, izgalomtól, pénzkidobástól és tortúrától.

 

  1. Gondoljuk át pontosan, mit is akarunk

Érdemes előre és részletesen átgondolni a munkafolyamatokat, még ha sok idő is az összeírása. Például azért is, mert tudjuk, hogy országosan szakemberhiány van, ezért hónapokkal előtte meg kell rendelni a szolgáltatást. Ugyanez igaz a berendezési tárgyakra is, a bútoroknak gyártási ideje van, így az esetleges hosszabb szállítási határidőt is be kell kalkulálnunk.

  1. Megbízható szakembereket válasszunk

„Az okos ember a más kárán tanul…” elvet követve ne akarjunk kitolni magunkkal. Csak olyan szakembert válasszunk, akinek már láttuk a munkáját, akinek jó ajánlása van. És még ha meg is találtuk a tökéletesnek gondolt mestert, akkor se hagyjuk teljesen magára. Naponta érdemes legalább egyszer ránézni a munkájára, és még azelőtt leállítani, hogy kétszer annyiba kerülne a hibák helyreállítása.

  1. A legjobb, ha generálkivitelezőt hívunk

Tegyük fel, hogy megvannak a megfelelő szakemberek. Már „csak” a munkafolyamatokat kell összehangolni. Aztán kiderül, hogy a „csak” az nem is olyan könnyű: az egyik ekkor tud jönni, a másik meg pont nem jókor. És az embernek tényleg nincs annyi idegszála, hogy folyamatosan hívogassa őket és egyeztessen. Azután pedig rájön, hogy egyáltalán nem drágább egy generálkivitelezőt megbízni, mint külön-külön a mestereket. Mert ezzel rengeteg felesleges időt és energiát megspórol. Mert ezzel leveszi a saját válláról a terhet, hiszen a kivitelező felel a csapatáért, ő szervezi a munkát, és ellenőrzi az embereit. És így a mesterek sem szidják a másik munkáját, hiszen egy csapatban vannak.

  1. Ne építsünk a „segítségüket ajánló” barátokra

Mert a barátok is sokfélék. Valószínű, hogy a legjobb szándékkal mondták, hogy „szólj, és jövünk segíteni”. Csak közbejött valami, így egyedül maradtunk a félig szétvert lakásban. Nem azt mondjuk, hogy ne fogadjuk el a segítséget, de nem szabad rájuk építeni. Mert ez már nem az a világ, mint 50 évvel ezelőtt volt, amikor vidéken oda-vissza segítették egymást a házépítő családok.

  1. Kérjünk árajánlatot, és ne fizessünk előre

Mert nem mindegy, hogy projekt alapon vagy óradíjban határozzák meg az árat. Ha előre megbeszéljük az árat, nem érhet meglepetés. És semmi esetre se fizessünk előre. Mert ha véletlenül nem azt kapjuk, amit vártunk, nem biztos hogy visszakövetelhetjük a pénzünket.

  1. Egy kicsit értsünk mindenhez, hogy ne vágjanak át

Ha nem generálkivitelezőt bízunk meg, nem árt, ha úgy nagyjából értjük a dolgokat. A mai fogyasztók már nagyon tudatosak a vásárlói döntés meghozatalánál. Mindig tájékozódunk, összehasonlítjuk a paramétereket és az árakat. Na ez itt se legyen másképp: tudjuk körülbelül, milyen gázvezeték kell és mennyibe kerül a vezeték métere, mennyi villanykábel, mennyi festék kell és az mennyibe kerül, mennyi munka a nyílászárók festése, egy-egy ajtó jobbosról balosra cserélése, és mikor rossz egy kiállás vagy mikor jó.

  1. Nem szabad méretek nélkül elindulni vásárolni

Nincs olyan, hogy kábé ekkora és ilyen magas. Mindig legyen nálunk egy alaprajz,  amin pontosan be vannak jelölve a hosszak, magasságok, mélységek, villanykiállások, a konyhapult magassága a sütőhöz, az ágy magassága a lámpához, a kapcsolók alatt mennyi hely van, hogy odaférjen egy cipősszekrény.

  1. A színeket mindig egymáshoz képest nézzük

A fenti megállapítás a színekre is igaz. Ne úgy menjünk kanapét venni, hogy mondjuk barna legyen, ami megy a falhoz és a függönyhöz. Mert a barnának is többféle árnyalata van, ezért jó, ha viszünk magunkkal egy kis függönyrészletet, és a falat is lefotózzuk.

  1. Bútort csak akkor vásároljunk, ha már van hova tenni

Különben csak ide-oda fogjuk pakolgatni például a székeket, és még akár meg is sérülhetnek. Így a legjobb, ha a berendezéssel megvárjuk a felújítás végét. Így kisebb eséllyel rontjuk el a méreteket. És különben is, lakva ismerjük meg a legjobban magát a lakást is: könnyebb átlátni a letisztult tereket, és kitalálni és lemérni, hova mit szeretnénk vásárolni.