Üvegtégla falak – Építés, hőszigetelés, és terhelhetőség

Az üvegtégla falak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek annak köszönhetően, hogy remekül variálhatóak, ráadásul minden otthonban könnyedén megoldható az építésük. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

üvegtégla falak
Forrás: lakbermagazin.hu

Üvegtégla – Egy fal, ami fénnyel ajándékoz meg

Egy fal esetében nagyon nagy előny, ha nem csak elválaszt egy helyiséget egy másiktól, hanem emellett rendhagyó dekorációs szerepet is betölt. Különösen igaz ez akkor, ha az adott helyiségnek számunka kedvezőtlen a tájolása, vagy egyáltalán nincsen ablaka, amelyen fény szűrődhetne be. Ilyen lehet a fürdőszoba, vagy akár a hálószoba, gardrób, vagy dolgozószoba is.

Az üvegtégla hódításával lehetőség nyílt arra, hogy természetes fényt juttassunk ezekbe a helyiségekbe anélkül, hogy teljes átalakításra, vagy falbontásra kerülne sor.

Milyen előnyös tulajdonságai vannak az üvegtégla falnak?

  • Az üvegtégla színének kiválasztásával hangulatosabbá tehetjük otthonunk egy-egy szobáját, így a számunkra szimpatikus lakberendezési stílust is hangsúlyosabbá tehetjük (pl. rusztikus stílus).
  • Bár először hihetetlennek tűnhet, de az üvegtéglával a napfény 80 %-át engedhetjük be az otthonunkba
  • Egy üvegtégla típusú ablakhoz nem szükséges építései engedély, ám természetesen az építése számos szabályhoz kötött.

 

Terhelhetőség – Hogyan építsünk falat üvegtéglából?

Az üvegtégla legnépszerűbb beépítési módszere a falazás, a fuga akár színes is lehet. Azt nyilvánvalóan szem előtt kell tartani, hogy az üvegtéglából készült falak nem teherhordó falak, anyagukból és jellegükből adódóan. Ez azt jelenti, hogy áthidalóval kell biztosítani a rájuk nehezedő súlyt. Bevilágító felületekként azonban rendkívül jól funkcionálnak.

Néhány üvegtégla beépítése nem jelent problémát, ám akkor is nagy figyelemmel kell eljárni a merevítést illetően, nyilvánvalóan a stabilitás miatt. Ezért sem lehet kérdés, hogy az üvegtégla fal készítése szakértelmet igényel-e.

Érdekesség! Léteznek olyan üvegtéglából készített falak is, amelyek elsősorban dekorációként, vagy kisebb választófalként működnek. Erre jó példa, hogy egy ilyen fallal leválaszthatjuk a fürdőszobáról a vécét akkor is, ha eközben mégis egy helyiségben maradnak. Ezeket az üvegtégla falakat úgy kell elképzelni, mint az építőkockából készített térelválasztókat – természetesen áttetsző formában.

 

Milyen az üvegtégla hőszigetelő képessége?

Amennyiben külső térrel is érintkezik az üvegtégla fal, úgy a fugatávolságok beiktatásával gondolni kell a jelentős hőmérséklet különbségre, a páralecsapódásra, és a penészgomba megjelenésének kiküszöbölésére is.

A hőszigetelés kérdése emellett a fűtési költségek miatt is elsődleges szempont kell, hogy legyen.

 

Hol mutat jól az üvegtégla fal?

Nem csak különböző színű, de eltérő mintájú üvegtéglák is kaphatók. Az üvegtégla falat rakhatjuk függőlegesen és vízszintesen, emellett átlósan, vagy akár ennél kreatívabban is. Egymástól eltérő méretű téglákat is használhatunk, a megvalósításnak csak a fantáziánk szabhat határt.

Ahogyan már rávilágítottunk, az ilyen falakkal bátran kísérletezhetünk otthonunkban. Ha nagyobbak a gyerekek, és külön szobát igényelnek, ám nincs üres szobánk, kettéválaszthatjuk a szobát üvegtéglákkal. A nappaliban is készíthetünk dolgozósarkot, a hálószobának egy részét pedig gardróbbá alakíthatjuk, méghozzá gipszkarton nélkül.

Több fényt engedhetünk be a konyhánkba akár a nappaliból, és a terasz is kaphat az üvegtéglák segítségével egy szélvédett, ám kellemesen világos sarkot.

 

Fontos tudnivaló!

Az üvegtégla rakása, csakúgy, mint minden más szakmunka, szakértelmet igényel. A hosszú életű üvegtégla fal kulcsa abban rejlik, hogy szakemberre bízzuk a munkálatok elvégzését, így sok éven át élvezhetjük falunk szépségét, és minden más előnyös tulajdonságát.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!