otthonfelújítási támogatás 2024

Tavasszal jelent meg a 2024-es otthonfelújítási támogatás tervezete, amit május 6-ig lehetett véleményezni. A fokozott érdeklődést mutatja, hogy több, mint 500 észrevétel érkezett. A véglegesítés zajlik, de a sarokpontok biztosnak látszanak. Június 3-tól lehet igényelni a támogatást, amellyel fűtés felújítás és fűtés korszerűsítés is könnyedén megoldható lesz az idős házakban.

Zajlik a véglegesítés

Már csak alig egy hónap, és indul az otthonfelújítási program, amelynek felhívástervezetét most véglegesíti a kormány a nyilvános társadalmi egyeztetés után, amelyre 525 észrevétel érkezett – közölte az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium. A 108 milliárd forintos keretösszegű, uniós társfinanszírozással induló program honlapja május végén lesz elérhető, a támogatást pedig június 3-tól lehet igényelni az MFB Bank Pont Plusz hálózatban. A sarokpontok megvannak, de június 3-ig akár változhat is. Egy biztos, az épület külső hőszigetelésére, nyílászárócserére, melegvíz- és a fűtés korszerűsítésére felhasználható a támogatás.

Fontos azonban előre gondolkodni, mielőtt belevágunk. „A program részeként több eszköz is szolgálja a teljes folyamat gördülékenységét, az áremelések vagy áruhiányok elkerülését. Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. innovatív felületén előzetes kalkulációkat végezhetnek a leendő pályázók, figyelembe véve a várható költségeket és az energiamegtakarítást. A kivitelezői minősítések segítenek a családoknak a megfelelő szakemberek megtalálásában. A beépíthető építési termékek, építőanyagok ellátásbiztonságát és elérhetőségét egy műszaki és környezeti információs rendszer fogja támogatni. Az otthonfelújítási program május végén megnyíló honlapja minden kapcsolódó információt egy helyen közöl, könnyen hozzáférhetően összegez majd” – közölte korábban az Energiaügyi Minisztérium.

Otthonfelújítási program – a sarokpontok már megvannak

Az már korábban kiderült, hogy a 6 millió forintos kamatmentes hitelre azok a tulajdonosok jogosultak, akiknek 1990. december 31-nél korábban épült és gázhálózatra csatlakozott családi házuk van. Magyarán a 60-as, 70-es évekbeli Kádár-kockák igazi fénykorukat élhetik, hiszen a fűtés felújítás valószínűleg a nagy többségükre rá is fér. Nem elhanyagolható szempont a jövedelemkülönbség sem, ugyanis aligha engedhetik meg maguknak a Kádár-kocka tulajdonosok egy hőszivattyús rendszer kiépítését. A fűtés korszerűsítése viszont egy megfelelő kazánnal elérhető tervnek tűnik.

Ez a megkötés már csak azért is érdekes, mert nagyjából az utolsó lehetőségét játssza el a kormány az EU-s támogatások felhasználásával a fűtés – és azon belül a gázkazánok – felújítására, ugyanis az Európai Unió fokozottan szigorítja a fosszilis tüzelésű kazánok használatát, 2025-től megszűnik a támogatás a hatékonyabban működő kondenzációs kazánokra való váltásra, nem lesz elszámolható a kazáncsere. Egyes tagállamok rövidesen azok beszerelését is megtilthatják. Az Unió nem titkolt célja ugyanis az, hogy 2040-re már nem legyen egy üzemben lévő gázkazán sem.

A fűtés felújítással fontos kritériumot teljesíthetnek az igénylők, hiszen a támogatás egyik pillére, hogy a felújítás 30%-os energiamegtakarítást eredményezzen. Természetesen ehhez a fűtés korszerűsítése nem minden esetben elég, ilyenkor kell elgondolkodni a megfelelő, hőszigetelő ablak beépítéséről is.

Kiesnek az igénylők köréből azok, akik most vennének felújításra szoruló házat, hiszen a támogatás további megkötése, hogy az igénylő legalább 2024. május 1. óta a állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye legyen az ingatlan. Kizárólag a (földhivatali) ingatlan-nyilvántartásban belterületi-, külterületi-, zártkerti lakóház, szabadon álló családi ház, sorházi családi ház, ikerház bejegyzett, életvitelszerűen lakott ingatlan energetikai korszerűsítésére vehető igénybe a program. Fontos, hogy az ingatlanban nem folytatható gazdasági tevékenység, ekkor ugyanis nem jár a támogatás.

A projekt befejezését a kölcsönszerződés megkötést követő két éven belül be kell fejezni, ez indokolt esetben egy alkalommal további maximum 6 hónappal meghosszabbítható.

A fűtés egy fontos pont

Mivel az otthonfelújítási támogatás többnyire a köznyelvben csak Kádár-kockaként ismert házakat érinti, a fűtés felújítása egy fontos mozzanat lehet az eddigi, 50-60 éves életükben. Ezek a házakban ugyanis többnyire a nagyon hagyományos fűtési technikákkal találkozhatunk, amelyek egyrészt már nem feltétlen hatékonyak, másrészt jóval magasabb energiafogyasztással járnak. Nem beszélve a mai kor hívó kifejezéséről, a nagyobb mennyiségű szennyező anyag kibocsátásról.

Ahogy fentebb is említettük, a gázkazánoknak továbbra is helye lehet a régi házak fűtési rendszereiben, különösen akkor, ha megfelelően karbantartottak és modernizáltak. A fűtés felújítására szánt támogatással ez könnyen elérhető, hiszen financiális szempontból sokkal kedvezőbb, mint egy hőszivattyú telepítése. Amit valljuk be, nem is biztos, hogy megfelelően ki lehetne építeni egy ilyen házban. Az pedig csak további átépítéseket és költségeket vonna maga után.

Egy biztos, egy megfelelően karban tartott és jól kiválasztott (kondenzációs) kazán nagyban hozzájárul a házak energiahatékonyságának növeléséhez és a környezeti terhelés csökkentéséhez.

Minden, amit az otthonfelújítási program 2024-ről tudni lehet

Milyen összeg igényelhető?

Az otthonfelújítási program 2024 két részből tevődik össze: egyrészt egy kölcsönrészből és egy vissza nem térítendő támogatásból. A kettő együtt minimum 2,5 millió, maximum 6 millió forint lehet. Egy felújításra maximum elszámolható költség 7 millió forint, amelynek indulásához a minimum 14,3%-os forrást kell biztosítani, amelyet előre igazolni kell. Ez a 7 milliós példánál 1 millió forintot jelent. Egy kisebb költségű felújításnál természetesen a kölcsönrész, a támogatás és így a kezdőtőke is arányosan kevesebb. Ha valaki nagyban gondolkodik, és több saját forrást biztosít, és az egész házat felújítja, csak nyugodtan, a lényeg a maximum 7 millió forintos elszámolható költségen van.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke az ingatlan elhelyezkedésétől függ, ugyanis az járásonként eltérő.

Három eset lehetséges:

 • 3,5 milliós támogatás azokban a járásokban jár, ahol az átlagjövedelem nem éri el az országos átlag 75%-át, nettó 312 250 Ft-ot (63 járás). Emellé 2,5 millió Ft lesz a kamatmentes visszafizetendő hitel.
 • 3 milliós támogatás érhető el azokban a járásokban, ahol az átlagjövedelem az országos átlag 75-110 százaléka, nettó 312 450 és 458 260 Forint közötti összeg (96 járás). Emellé 3 millió Ft lesz a kamatmentes visszafizetendő hitel.
 • 2,5 milliós támogatás jár azokban, ahol az átlagjövedelem meghaladja az országos átlag 110 százalékát, nettó 458 260 Forintot (38 járás). Emellé 3,5 millió Ft lesz a kamatmentes visszafizetendő hitel.

Ezen túl, ha az igénylők „együttes havi bruttó jövedelmének átlaga” meghaladja a 742 560 forintot, akkor a legmagasabb jövedelmű, ha nem éri el a 399 840 forintot, akkor pedig a legalacsonyabb jövedelmű járásénak megfelelő támogatásra jogosultak. Ha elérik a 40%-os primerenergia-felhasználás csökkenését, akkor a vissza nem térítendő támogatás további 5%-kal növelhető.

Mettől meddig tart a program?

Bár hivatalosan 2024. június 3-ától 2025. december 31-éig lehet benyújtani a kölcsönkérelmet, ne nagyon számoljunk azzal, hogy a 108 milliárd forintos keretösszeg sokáig kitart. Így aki tervezi az igénylést és a felújítást, ne várjon vele túl sokáig. A hitelprogramban utoljára 2026. április 30-áig lehetséges a kölcsönszerződés megkötése. Egy természetes személynek egy támogatása lehet. Ugyanez vonatkozik az ingatlanra is: olyan nem lehetséges, hogy az egyik támogatásból a fűtést korszerűsítjük, egy másikból pedig a megfelelő ablak beépítését egyazon ingatlanon.

Melyik banknál és ki igényelheti?

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára korábban elárulta, sikeresen lezárult a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nyílt, európai uniós jogszabályoknak megfelelő közbeszerzési eljárása, amelyet az MFB Pont Plusz lakossági hálózat kialakítására hirdettek meg. A közvetítői feladatok ellátásának jogát az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által alkotott konzorcium nyerte. A 3 hitelintézet összesen 266 bankfiókban teszik elérhetővé az ügyfelek részére a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait. Az első 128 MFB Pont Plusz május 30-ig, a további 138 pedig június 30-ig nyílik meg. A folyamat a bankfiókokban elérhető Kölcsönkérelmi nyomtatvány kitöltésével és a kötelezően előírt mellékletek csatolásával indítható el.

A kölcsönt az igényelhet, aki

 • nagykorú, cselekvőképes,
 • magyar adóazonosító jellel rendelkezik,
 • magyar állampolgár, vagy (lakcímkártyával igazoltan) legalább egy éve magyarországi állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállamának olyan állampolgára,
 • aki tulajdonihányaddal, vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik a korszerűsítendő ingatlanban.

További, megkötés, hogy házastársak és bejegyezett élettársi kapcsolatban élők csak adóstársként igényelhetik a kölcsönt. Ha az igénylő a kölcsön lejárata előtt betölti a 75. életévét, akkor be kell vonni egy olyan adóstársat, aki az életkori korlátnak és a jövedelmi elvárásoknak is együttesen megfelel.

Nem vehet részt a támogatásban, aki

 • akinek a KHR-ben nyilvántartott hitelmulasztása a nyilvántartás szerint még nem, vagy veszteségleírással rendeződött,
 • akinek nincs elég jövedelme,
 • akinek a bruttó minimálbér összegét meghaladó adótartozása van,
 • aki 60 naptári napon túli közüzemidíj-tartozással rendelkezik.

Amit a kölcsönről tudni érdemes

A kölcsön kamata 0%, és nem számítanak fel kezelési költséget, rendelkezésre tartási jutalékot, előtörlesztési díjat és szerződésmódosítási díjat sem. Harmadik fél számára fizetett díjakkal viszont számolni kell. Ilyen például a tulajdoni lap, az energetikai tanúsítvány, statikai szakvélemény vagy a közjegyzői díj. (A támogatás igénybevétele során kizárólag a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara névjegyzékében regisztrált TÉ-engedéllyel rendelkező energetikai szakértők jogosultak Hiteles Energetikai Tanúsítvány kiállítására.) A 2,5-3,5 millió forintos hitel 8 éves futamidővel számolva 26-36 ezer forintos törlesztőrészletet jelent. A futamidő legfeljebb 10 év, de ebben benne van a türelmi és rendelkezésre tartási idő. Ez utóbbi a kölcsönszerződés megkötésétől számított minimum 6 hónap, de legfeljebb 24 hónap. De indokolt esetben maximum 6 hónappal meghosszabbítható. A rendelkezésre tartási idő végétől számított türelmi idő 3 hónap, a hitelt tehát csak ezt követően kell törleszteni havonta, egyenlő tőketörlesztő részletekben. A törlesztés esedékessége minden hónap 15. napja.

A beruházás tárgyát képező ingatlant nem szükséges biztosítékként a fedezeti körbe bevonni, azonban a korszerűsítéssel érintett ingatlan a futamidő végéig, vagy a teljes visszafizetésig nem idegeníthető el.

Milyen költségek számolhatók el?

Elszámolható költségek:

 • anyagköltség – a kereskedelmi forgalomban kapható új termékek
 • munkadíj;
 • szakértői (beleértve az (hiteles) energetikai tanúsítvány költségét), tervezői, eljárási költségek (beleértve a közjegyzői költségeket és a tulajdoni lap másolata beszerzésének, illetve a statikai szakvélemény költségét);
 • egyéb költségek: minden olyan munka költsége, amelynek elvégzése elengedhetetlen a kivitelezési munkákhoz, vagy a biztonságos működést, tűzvédelmet és az életveszély elhárítását szolgálja, továbbá a közvetlen helyreállítási költségek, valamint minden olyan költség, amely saját forrásként elszámolható.

Fontos kiemelni, hogy az elszámolható anyagköltségek és munkadíjak nem haladhatják meg tervezetben meghatározott bruttó fajlagos költségeket. A kazáncsere például 1 625 600 Ft/klt anyagár, illetve 2 438 400 Ft/klt munkadíj lehet. Ezt a listát is érdemes előre átnézni.

A projekt-előkészítési tevékenységek, tervezői, eljárási költségek legfeljebb a teljes elszámolható költség 5%-áig számolhatók el. Nem tartoznak bele viszont azok a költségek, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a beruházáshoz, amelyek nem szolgálnak energiamegtakarítást, például saját kivitelezésű munkálatok költségei, szállítási díj, kiszállási díj, épületbővítés, -átalakítás, -átépítés.

Készüljön fel előre!

A bankok több dokumentumot is kérni fognak a szerződésmegkötéshez, amelyeket jobb időben beszerezni. Ezek az alábbiak:

 • munkáltatói jövedelemigazolás
 • ingatlan tulajdoni lap (ha azon nincsen lakóingatlan vagy évszám jelölve, akkor használatbavételi engedély vagy földhivatali térképmásolat is. A tulajdoni lap és térképmásolat elektronikusan közvetlenül is beszerezhető a Földhivatali Információs Rendszerben.)
 • érvényes személyi igazolvány és a lakcímkártya
 • nemleges igazolás adótartozásról (érdemes ellenőrizni a KHR rendszerben)
 • több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok).

Ki csinálhatja a munkát?

Jó előre tervezni a munkát elvégző kivitelezőkkel kapcsolatban is. A pályázati felhívás közzétételével egyidejűleg elérhető lesz azoknak a vállalkozóknak a listája, akik a programban közreműködhetnek. Az ÉMI Nkft. oldalán nyilvántartott Szállítói (Kivitelezői) Regisztrációs Listán szereplő kivitelezők. Így mindenki megkeresheti a lakóhelyéhez legközelebbi, vagy a legjobbnak tartott szakembert.

Egyébként számla csak olyan vállalkozótól fogadható el, amely esetében

 • a vállalkozó és a kölcsönigénylő személye nem azonos,
 • vagy a vállalkozó a kölcsönigénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa,
 • vagy gazdálkodó szervezet esetében az igénylő, vagy közeli hozzátartozója annak nem tulajdonosa, alkalmazottja, alapítója vagy vezető tisztségviselője.

Készüljön fel előre, és tervezze meg teljes kör lakásfelújítását vagy fűtés korszerűsítését a Holló Bt-vel.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + kilenc =