Lakásfelújítás okosan – A lakás világítása, a világítás módja és iránya

A lakás világítása egy szakember segítségével logikus és átgondolt lépésekre épül. Otthonunk belső tereit természetes világítással, mesterséges világítással, illetve a kétféle világítás együttes alkalmazásával oldhatjuk meg. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a fényforrásokkal kapcsolatban.

lakás világítása

 

A lakás világítása – Bízd profi szakemberre a világítási munkálatokat!

Korábban írtunk már arról, hogy egy lakásfelújítás során az elektromos hálózat felújítása elengedhetetlen folyamat, hiszen hosszútávon így élvezhetjük biztonságban otthonunk kényelmét. Az elektromos hálózat felújítása minden esetben profi szakember feladata kell, hogy legyen, hiszen a villanyszerelési munkálatok nem veszélytelenek, ráadásul a minőségi munka ebben az esetben is alapfeltétel.

Ahhoz, hogy a lakás világítása az elképzeléseinkhez igazodjon, át kell gondolnunk, milyen helyiségekben milyen fényre lesz a későbbiekben szükségünk.

Lássuk, milyen szempontokat kell figyelembe venni a lakásfelújítás során, ha gondoskodni szeretnénk arról, hogy otthonunk különböző rendeltetésű helyiségeinek világítási megoldásai maximálisan a mi igényeinket szolgálják majd.

jó elrendezésű konyha

 

Természetes és mesterséges fény – Előnyök és hátrányok

Akár természetes fényről, akár mesterséges fényről beszélünk, a fénnyel való helyes bánás megtanulható. A világítást alapvetően három tényező befolyásolja, a fény, a tárgyi környezet, és az emberi látás. Milyen előnyei és hátrányai vannak a természetes fénynek, illetve a mesterséges fénynek?

Természetes fény – Előnyei a fényszín, a jó világítási minőség és a nagy fényerő, ám hátránya, hogy helyzet és időhöz kötött, egyenetlen a fényeloszlás, és nyáron hőenergiát is lead.

Mesterséges világítás – Előnye, hogy mi határozzuk meg, hogy mikor, mivel és hol világítunk, a mesterséges fényforrások fénye tervezhető, és állandó minőségű. Hátránya, hogy a színvisszaadása a természetes fényhez képest kevésbé jó, és üzemköltséggel jár az elektromos áram felhasználása.

A természetes fény beltéri helyét, mennyiségét, minőségét az határozza meg, hogy az építész hova tervezte a nyílászárókat az épületben, míg a mesterséges világítás kiválóan alkalmas a fény tudatos alkalmazására. A lakás világítása a kettő fény együttes használatával lesz optimális.

 

A megvilágítási módok, a megvilágítás iránya

A megvilágítási módok tekintetében megkülönböztetjük az általános és helyi világítást. Az általános világítás a helyiségeken belüli tájékozódáshoz szükséges, míg a helyi világítás koncentráltan segíti egy-egy tevékenység megvilágítását. A hangulatvilágítás lehet általános és helyi is.

A megvilágítás iránya szerint megkülönböztetünk direkt és indirekt világítást. A direkt világításnál a lámpa a megvilágítandó felületet intenzíven és közvetlenül világítja meg, az indirekt világításnál a lámpa pl. a mennyezetre, vagy a falakra vetíti a fényt, amelyek azután egyenletesen visszaszórják a fényt a térbe.

Villanyszerelés referencia - Holló Bt

 

Hogyan érdemes megvilágítani a lakás helyiségeit?

A villanyszerelővel feltétlenül egyeztetnünk kell arról, hogy a lakásfelújítás során milyen plusz munkálatok várnak rá, hiszen a vezetékelési és egyéb műszaki rajzokat a villamosmérnök vagy a villanyszerelő kivitelező készíti. A világítási terv tartalmazza a kapcsolók, dugaszolóaljzatok helyét. Ha a korábbiaktól eltérően most több mesterséges fényre van igényünk, illetve több lámpatestet szeretnénk elhelyezni, vegyük sorra, milyen világítási módot és helyet választunk, illetve milyen a világítási igényünk.

A lakás világítása összetett kérdés, a többfunkciós helyiségeknél érdemes a funkciónak megfelelő világítást kialakítani. A nappaliban az általános világításon kívül érdemes sok helyi világítást alkalmazni, a hálószobában derített fényeket célszerű alkalmazni, a gyerekszobában pedig mennyezeti lámpákra és helyi világításra is szükség lesz.

A konyha veszélyes üzemű helyiség, a megvilágítás mellett gondoskodnia kell a villanyszerelőnek arról is, hogy megfelelő mennyiségű konnektor álljon rendelkezésre a konyhagépek/páraelszívó számára. A fürdőszoba szintén speciális világítást igényel, és nagy hangsúlyt kell fektetni az érintésvédelemre is. Csak pára- és vízzáró, zárt lámpatesteket helyezhetünk el.

 

Miért egyeztessünk a villanyszerelővel?

Ahhoz, hogy a lakásfelújítás végén elégedettek legyünk, a lakás világítása kapcsán sok kérdést kell tisztáznunk. Egy profi, rutinos villanyszerelő segít majd nekünk abban, hogy milyen praktikus megoldások mellett dönthetünk, egy lakberendező pedig a lámpatestek kiválasztásában lehet segítségünkre.

Ügyeljünk rá, hogy hozzáértő kivitelezőt válasszunk, így garantáltan elégedetten vehetjük majd birtokba megújult lakásunkat.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!