Egyszerű és praktikus megoldás – A fűrészporos tapéta előnyei

A fűrészporos tapéta népszerű választás azok számára, akik lakásfelújítást terveznek, és hosszú távú, tartós megoldásokat keresnek. Számos előnye van, lakásban és irodában is remekül mutat, ráadásul többször is át lehet festeni. Mutatjuk, mit érdemes tudni a használatáról!

A fűrészporos tapéta előnyei

A fűrészporos tapéta egyik legnagyobb előnye, hogy átfesthető. Ez különösen praktikus választás akkor, ha lakásunkat esetleg albérlők használják, hiszen a tapéta festése sokkal kisebb költséggel jár, mint a régi tapéta cseréje.

Családi házakban, panellakásokban és régi bérházakban is előszeretettel alkalmazzák, használatával a lakberendezés igazi élmény, tekintve, hogy néhány évente a fal színének frissítésével és a bútorok cseréjével teljesen új stílusú otthont varázsolhatunk vele. Mi jellemzi még ezt a tapétatípust?

  • Jól szellőzik
  • Az öregebb falaknak rusztikus hangulatot kölcsönöz
  • Falon és mennyezeten is alkalmazható
  • Akár 8-10 réteg festéket is elbír
  • Időnként gondoskodni kell a portalanításáról, ugyanis a szemcsék miatt könnyebben megáll rajta a por

 

Érdekesség! A fűrészporos tapéta lehet apró, közepes és durva szemcsés. Ennek az az oka, hogy a gyártásakor apró szemcsés faforgácsot, fűrészport szórnak az alappapírba, melyet befednek egy másik papírréteggel.

 

Hogyan kell felragasztani a fűrészporos tapétát?

Írtunk már korábban arról, hogyan célszerű felragasztani a tapétát a falra. Az első lépés mindenképpen a falfelület megtisztítása kell, hogy legyen.

Váljunk meg a korábbi tapétától, ezután készítsük elő a falfelületet, és javítsuk ki az egyenetlenségeket a csavarok, és szögek okozta lyukaknál, illetve a repedéseknél.

Miután a glett megszáradt, a falat csiszolópapírral egyenletesre kell csiszolni, hogy tökéletesen sima felületet kapjunk. Ragasztózzuk be a tapétázandó felületet, így az alapozásnak köszönhetően a fal nem fogja elszívni a tapétától a ragasztót és a ragasztóból a nedvességet.

 

A fűrészporos tapéta festése

Ez a tapétatípus könnyen festhető, és könnyen is javítható. A szerkezete erős és masszív a papír súlya miatt, ezért nem kell amiatt aggódnunk, hogy festés közben kellemetlen tapasztalatok érnek. A festéssel kapcsolatban az alábbi szempontokat célszerű szem előtt tartani:

  • A tapétát célszerű megtisztítani a portól és a szennyeződésektől, hogy tiszta felületre festhessünk.
  • Többféle festéktípus megfelelő a fűrészporos tapéta festéséhez. Ilyen a latex-, diszperziós- és zománcfesték is (fehér és színes egyaránt).
  • Érdemes a festéket több rétegben felvinni a tapétára. Az első réteget hígíthatjuk jobban, míg a második réteget célszerű sűrűbbre hagyni. Két réteg között a száradásra elegendő időt kell hagyni.
  • Ha maradt még a festékből, tegyünk félre belőle, hogy később a hibákat azonos színnel javíthassuk ki. Abban az esetben, ha a családban kisebb gyerekek is vannak, ez különösen jó ötletnek bizonyulhat.

 

Bízzuk a tapétázást szakemberre!

Amennyiben hosszú távon szeretnénk eredményt elérni, és ragaszkodunk a praktikus megoldásokhoz, a fűrészporos tapéta megfelelő választás lesz számunkra. Ez a tapétafajta szinte minden beltéri falfelületen használható, elfedi a hibákat, ezért régi házaknál is előszeretettel burkolják vele a falakat.

A szakszerű kivitelezés rendkívül fontos, ezért azt javasoljuk, hogy egy teljes körű lakásfelújítás során, a tökéletes végeredmény érdekében bízza a munkát profi burkolóra!

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!