Télen festeni? – Minden, amit tudni kell a téli szobafestésről

Számos fórum foglalkozik a kérdéssel, hogy a téli időszakban vajon érdemes-e belevágni a lakásfelújításba. A leggyakoribb kérdés természetesen az, hogy lehet-e télen festeni. Mutatjuk a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

télen festeni

Mikor van időnk a szobafestésre?

Mint minden esetben, most is szeretnénk hangsúlyozni, hogy meglátásunk szerint a festéshez a festők értenek igazán, a süteményekhez pedig a cukrászok. Azaz ha ragaszkodunk a tökéletes végeredményhez, célszerű szakemberre bízni a munka elvégzését.

Miután elbúcsúzunk a nyártól, egyre több időt töltünk otthon. A hideg idő beköszöntével már kevésbé vágyunk a szabadba, szívesebben választjuk az otthon kényelmét, ekkor kerül előtérbe a szobafestés és tapétázás kérdése. Szeretnénk, ha az ünnepek közeledtével a lakásunk is felfrissülne, és tiszta külsőt öltene magára.

Felmerül tehát a kérdés, hogy lehet-e télen festeni, vagy érdemes inkább a melegebb napokra hagyni ezt a munkálatot?

télen festeni

 

Lehet-e télen festeni?

Amennyiben profi falfestőkre, jó felszerelésre és megfelelő festőanyagra támaszkodunk, a végeredményen nem változtat, hogy télen, vagy nyáron kerül sor a festésre. Sajnos azonban télen sokkal lassabban haladnak a munkálatok, és a fűtésszámlán is garantáltan meglátszik majd a munka hossza.

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy az olcsó festékek, és a gyors megoldások ebben az esetben a legkevésbé sem bizonyulnak követendő útnak. Ahogyan nincsenek csettintésre megoldódó problémák, úgy nincsenek olyan festékek sem, amelyek a másodperc töredéke alatt száradnak.

Amennyiben a munkánk minősége miatt újra kell festeni a helyiségeket, még több időt vesz majd igénybe a száradás, ráadásul több pénzt és energiát kell beleölni egy egyszerű munkának tűnő szobafestésbe, mint terveztük.

 

Téli szobafestés – A legfontosabb tudnivalók

Nézzük, milyen szempontokat kell mérlegelni, mielőtt ecsetet ragadunk a kezünkbe. Az alábbi tudnivalókat átgondolva vastagabb maradhat a pénztárcánk, és szebb lehet a szobánk is.

  • Első lépésként érdemes tudni, hogy a kihűlt falra nem célszerű felvinni a festéket, így ezzel ne próbálkozzunk.
  • Ahhoz, hogy ne legyenek hidegek a falak, és az építőanyag is átmelegedjen, a helyiségeket célszerű előre felfűteni. Csakis ezután állhatunk neki télen festeni.
  • Számos helyen olvashatunk arról, hogy a hősugárzók megfelelő megoldásnak bizonyulhatnak, ám óva intenénk mindenkit ettől. A pára jelentősen hátráltatja majd a száradást, és igen rövid idő alatt meglátjuk, hogy tönkre is teszi a munkát.
  • A szellőztetésre szintén figyelni kell, ám még így is igen nehéz megtalálni az egyensúlyt a pára-párátlanítás kérdésben.
  • Hidegben a glett sokkal nehezebben szárad, így a glettelés is tovább tarthat, mint a melegebb hónapokban.
  • Ne toljuk a frissen festett falhoz egészen közel a bútorokat, nehogy a következő nagytakarítás alkalmával azzal szembesüljünk, hogy a frissen festett falat penészfoltok tarkítják. Hagyjunk időt és helyet arra, hogy a mélyebb rétegek is kiszellőzzenek.

télen festeni

 

A festés a tavasz-ősz időszak főszereplője

Egy profi szakember a melegebb időben rövid idő alatt hatékonyan végez majd a feladattal, és nem kell aggóni amiatt, hogy a festék berepedezik-e.

A „télen festeni vagy nem festeni” kérdésre tehát mi azt a választ adnánk, hogy lehetőség szerint ahhoz, hogy ne az utcát fűtsük, halasszuk a szobafestést tavaszra, vagy őszre, így nem kell csalódnunk sem a végeredményben, sem a munka során.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!