Tedd & Ne tedd – Kerülhet-e festett falra tapéta?

A tapéta napjainkban az egyik legdivatosabb burkolat típus, amelynek köszönhetően akár az egész lakás stílusa megváltozhat egy teljes körű lakásfelújítás során. A tapétázás nem igényel speciális szaktudást, ám érdemes tájékozódni előzetesen arról, hogy milyen kérdésekre célszerű mindenképpen nagy hangsúlyt fektetni. Ilyen a „festett falra tapéta” kérdése is.

Tapétázás - Holló Bt

Festett falra tapéta?

Fontos tudni, hogy amennyiben az új tapétát régen festett falra, potyogó vakolatra vagy szakadozó tapétára ragasztjuk, nem lesz hosszú életű. Hamar elkezd majd leválni, és ott tartunk majd, mint tapétázás előtt.

A festett falra tapéta kérdésköre tehát nem olyan egyszerű kérdés. Sokkal összetettebb, mint először gondolnánk.

 

A fal előkészítése a tapétázáshoz

Hogyan kerüljön fel a tapéta a falra? A falat alaposan elő kell készíteni, az elöregedett festéket le kell szedni, és miután a potyogó festékdarabokat eltávolítottuk, a falon lévő hajszálrepedéseket, repedéseket és lyukakat el kell fedni, az egyenetlenségeket pedig ki kell javítani. Ehhez glettanyagra és csiszolóvászonra lesz szükség. Miután a felületet finomszemcsés csiszolópapírral is simára csiszoltuk, kezdődhet a tapétázás.

A ragasztó így már garantáltan könnyebben felkenhető a falfelületre. Az alapozás azért fontos, mert a fal nem fogja így elszívni a ragasztót a tapétától. A tapétaragasztónak vékony filmréteget kell képeznie a falfelületen.

 

Adódik a kérdés: Hogyan ragasztható a tapétára tapéta?

Ahogyan a festett falra tapéta kérdése is folyamatosan foglalkoztatja azokat, akik tapétázásra készülnek, úgy a tapéta elhelyezése a régi tapéta tetejére szintén népszerű kérdés. Ajánlott vagy nem ajánlott? Jó megoldás, vagy sem?

Az egyenetlenségek elfedése gipsszel, vagy glettel most is szükséges, az előkészítő munkák után kezdődhet a tapétázás. A vlies, a gyapjúrostos és az EasyUp tapéta felületére ragasztható tapéta, a régi tapéta mintája és színe nem lesz látható. A takarás minőségét célszerű próbaragasztással ellenőrizni.

 

Tipp! A régi tapétát forró vízzel, vagy speciális folyadékkészítménnyel lehet könnyen eltávolítani. Érdemes festőhengerrel vagy ecsettel végezni a feláztatást. Akkor haladunk jól, ha a tapéta egy idő után elkezd elválni a faltól, és le lehet húzni. Amennyiben szükséges, spaklival is rásegíthetünk.

Tapétaválasztás könnyedén – Így mérlegelj!

Keresgélés közben tapasztalni fogjuk, hogy a tapétáknak számtalan típusa létezik. Ahhoz, hogy jó döntést tudjunk hozni, célszerű néhány fontos információval tisztában lenni, mielőtt kiválasztjuk a tapétát.

  1. Nem csak színeiben és mintájában, de anyagában is elkülöníthetjük egymástól a tapétákat.
  2. Az árak szintén eltérhetnek egymástól, ezért érdemes mérlegelni, hogy az egész helyiséget, vagy csak egy-egy falat burkolunk-e.
  3. Vásárlás előtt az egyik legfontosabb szempont azt végiggondolni, hogy hova, milyen helyiségbe kerül majd a tapéta az otthonunkban. Milyen funkciót tölt be az adott helyiség? Tisztítható kell, hogy legyen a felület vagy sem?
  4. A tapétának passzolnia kell a lakás, és az enteriőr stílusához. Amennyiben nem vagyunk biztosak a választásban, kikérhetjük egy lakberendező véleményét is a kérdésben.

 

Érdekesség! A fűrészporos tapétát többször is újra lehet festeni, a viniltapéta pedig népszerű választás lehet fürdőszobába, és konyhába is. A selyemtapéta drága és tartós megoldás, ráadásul nehezen kopik és jól tisztítható, a papíralapú tapéta pedig a kimondott jó minőségű falak barátja. Öntapadós tapétát általában bútorokon, illetve műanyag felületeken használnak, környezetbarát megoldásként pedig kiváló alternatíva a növényirost-alapú tapéta.

 

A tapétázás – ahogyan a falfestés is – akkor lesz igazán minőségi munka, ha szobafestőre bízzuk a feladatokat. A sok éves tapasztalattal és rutinnal nem veszi fel a versenyt a gyors tájékozódás, ezért a tanácsunk egyértelműen az, hogy a munkát minden esetben egy jól leinformálható, számlaképes, profi szakember végezze!

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!