Generálkivitelezés Magyarországon

Ha meghallja valaki a generálkivitelezés szót, azt hihetik, ez biztos csak a nagy cégeknek kell, akik irodaházakat húznak fel, miért is lenne szükségem egy garázs, vagy a ház felépítéséhez? Aztán megpróbálunk statikust keresni, tervezőt, kőművest, burkolót, vagy találunk, vagy nem, ha találunk, lehet meg sem jelenik, a határidőnk ketyeg, és még nem áll a fal. Ezeket mind elkerülheti, ha generálkivitelezőt fogad, és rábízza a teljes építőipari folyamatot. Álmodja meg, a többit bízza másra.

De mi is a generálkivitelezés?

Ha mégis fogalommeghatározásba bonyolódnánk, akkor a legjobban – és legegyszerűbben – úgy fogalmazható meg, hogy egy olyan szolgáltatás, amely teljes körű építési megoldásokat kínál az ügyfeleknek. Ez azt jelenti, hogy egy generálkivitelező cég vállalja az egész építési projekt felügyeletét és végrehajtását, kezdve az tervezéstől és engedélyezéstől a kivitelezésig és a befejezésig.

Ez a munkakör régről akár ismerős is lehet, hiszen a generálkifejezés csak pár éve kezdett el beépülni a köztudatba, előtte ezt a munkakört a főkivitelező töltötte be, aki ugyancsak egyszemélyben kötött szerződést az ügyféllel, majd – vele egyeztetve – teljesítette a teljes építési folyamatot – az igényfelméréstől egészen a kulcsok átadásáig. Ezt ma a generálkivitelező végzi, így az ügyfélnek mindössze egy emberrel kell kapcsolatot tartania.

Nem összetévesztendő viszont a kifejezés a fővállalkozóval, hiszen ebben a tekintetben lényeges különbségek vannak. A generálkivitelező felelőssége, hogy a tervdokumentációban szerint építtesse meg az épületet, míg egy fővállalkozónak a szerződés minden elemének meg kell, hogy feleljen. Ugyanis egy szerződés szólhat például csak egy tetőcseréről is, amit saját maga, mint vállalkozó old meg, addig a generálkivitelező nem egy részfeladatot, hanem a teljes építést vállalja.

Generálkivitelezés élesben

A gyakorlatban az építtető, megbízó mindössze egy emberrel kell, hogy kapcsolatot tartson, akinél egy kézben összpontosul minden, amely a teljes építési folyamat velejáróra. Kezdve a jogi gyakorlatokon át az engedélyek beszerzéséig, tervezéséig és a teljes építési folyamat kivitelezéséig.

De hogyan éri ezt el? Természetesen a megfelelő szakemberek – alvállalkozók – összegyűjtésével. Egy megfelelő generálkivitelező rendelkezik már azzal a szakembergárdával, akikkel közösen az építési folyamat zökkenőmentes. Hiszen valljuk be, nem egyszer fordul elő, hogy az az idegeskedést, amelyet a generálkivitelező levesz a vállunkról, átszáll az övére, hiszen ha külsős cégekkel végeztet el bizonyos részfeladatokat, előfordulhatnak problémák, csúszások. Ez viszont legyen a mi – azaz a generálkivitelező – bajunk, hiszen mi vállaltuk, hogy leveszünk minden stresszt és idegeskedését az Ön válláról.

De lássuk ezt lépésről lépésre:

  1. Előkészítés

Ide tartozik minden, ami – hétköznapi nyelven szólva – az első kapavágás előtt történik.

  1. Az Önnel való egyeztetés, az igényfelmérés
  2. A tervek elkészítése
  3. Építési sorrend, azaz a munkafolyamatok menete
  4. Tervezés

III. Egyeztetés a megrendelővel

  1. Engedélyeztetés
  2. Építési munkák nagyvonalakban
  3. Föld alatti munkák: víztelenítés, víz-gáz bekötés, alapozás, stb.
  4. Felépítményi munkák: kőművesmunkák, ácsmunkák, stb.
  5. Szakemberek munkafolyamatai: víz-gáz, fűtés, szigetelés, bádogos munkák, burkolók, szobafestő-mázoló, épületgépész, stb.

Az ütemezés és annak megtervezése talán a legfontosabb mozzanat. Az első, és alapvető dolog, hogy el kell különíteni a külső- valamint belső munkafolyamatokat. Amíg mondjuk csempéket, téglákat hordunk be a belső térbe, ne álljunk neki teremet rendezni, belül pedig ne csempézzünk, ha még a vízvezetékek vagy a villany nincs kész, ahogy a padlót se rakjuk le, ha még a festéssel nem vagyunk meg. Ha nem tervezzük meg előre, akkor az csúszáshoz, így többletköltséghez vezethet.

Hogy mit csinál akkor egy generálkivitelező?

Először is leveszi a terhet az Ön válláról. Másrészt összefogja az összes munkafolyamatot, amely ahhoz kell, hogy egy ház felépüljön. De nem áll meg ott, hogy „állnak a falak és van padló meg tető”. A belső – és külső munkafolyamatok minden szegmensére kiterjed a „hatásköre”, legyen az beépített elemek, fa lépcső, vagy füvesített, növénnyel berendezett kert.

Kinek és miért hasznos?

Legfontosabb előnye a szervezettség és az egyszerűség. Az ügyfeleknek nem kell több különféle vállalkozót foglalkoztatniuk az építési folyamat különböző szakaszaiban, hanem egyetlen megbízható generálkivitelező cég felügyeli az egész folyamatot. Ez nemcsak időt és energiát takarít meg, hanem hatékonyabbá és zökkenőmentesebbé teszi az építési projektet.

A generálkivitelezés ideális választás mindazok számára,

– akik teljes körű építési megoldást keresnek, de nem szeretnék a folyamat több szegmensét többféle vállalkozóval, külön-külön csináltatni.

– akiknek korlátozott az építési tapasztalatuk,

– akiknek a munka és család mellett nem fér bele a plusz szervezés.

És miről tudjuk, hogy egy generálkivitelező a legjobb? Hogy a legjobb alvállalkozókkal dolgozik! Érdeklődjön, és kérjen ajánlatot a Holló Bt-től!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 12 =