Fűtési kisokos: Fűtési rendszerek, hőleadó egységek, hőszigetelés

Amennyiben nem ismeretlenek számunkra a fűtési rendszerek és hőleadó egységek, eldönthetjük, hogy a lakásfelújítás során melyik lesz számunkra az ideális választás. Adott esetben érdemes szakember segítségét kérni, hogy garantáltan megfelelő döntést hozzunk.

Napelemes fűtés

 

A leggyakoribb fűtési rendszerek

Ha lakásvásárlás, vagy lakásfelújítás előtt állunk, célszerű átgondolni, hogy a lakás jelenlegi fűtése megfelelő-e számunkra, ugyanis a lakásfenntartási költségek közel felét a fűtés díja teszi ki. Vegyük figyelembe a lakás tájolását, méretét, belmagasságát, az épület jellemzőit, illetve a hőszigetelés kérdését is.

A leggyakoribb fűtési rendszerek:

  • Gázcirkó: A meleg víz a csövekben folyamatosan cirkulál, a gázkazánban felvett hőmennyiséget más és más helyen adja le a folyadék. Hagyományos fűtési megoldás, kiépítése engedélyekhez kötött.
  • Szilárd tüzelésű kazán: Jól kiforrott, könnyen kezelhető technológia. Ideális választás olyan otthonokba, ahol nem elérhető a gázhálózat. Fával, brikettel és szénnel is fűthetünk.
  • Napelemeles fűtés: A fűtési rendszerek közül az egyik legmodernebb választás. Környezetbarát, működése közben nincsen égéstermék, a lecsökkentett rezsiszámlán pedig hosszú távon különösen érezhető a befektetés.
  • Infrafűtés: Működése nagyban hasonlít a napsugár melegéhez, olcsón és könnyen kiépíthető megoldás. A padló-, mennyezet-, és falfűtéshez is válaszható.
  • Hőszivattyú: A természetben begyűjtött hőt juttatja az épületbe a hőszivattyúval ellátott rendszer. A hőszivattyú egy speciális fajtája a geotermikus energiát használó rendszer. Környezetbarát megoldás, de nagy kiadással jár a kiépítése.

Fontos tudni, hogy vannak vegyes tüzelésű kazánok is, amelyekben szilárd tüzelőanyaggal vagy gázzal is lehetőségünk van fűteni.

 

Miért fontos a megfelelő hőszigetelés?

Nem érvelhetünk elég sokszor a megfelelő hőszigetelés mellett, ennek alkalmazásával számos előnyhöz juthatunk. Előnye, hogy hozzájárulhatunk a környezetünk védelméhez, kisebb lehet az összeg a fűtésszámlánkon, illetve nyáron tovább marad hűvös a lakásban.

Ahhoz, hogy a hőszigetelés megfelelő legyen, célszerű a vastagságra és a magas minőségre helyezni a hangsúlyt, ezzel tulajdonképpen a jövőnkbe fektetünk, hiszen évtizedeken keresztül jó szolgálatot tesz számunkra. Hatékony hőszigeteléssel csökken a falak hővesztesége, így – hétköznapi nyelven fogalmazva – nem az utcát fogjuk fűteni fűtési időszakban.

A fűtési rendszerek tanulmányozása mellett éppen ezért érdemes a hőszigetelés kérdését, az alapanyagok kiválasztását és az árak tanulmányozását is felvenni a listánkra.

 

A leggyakoribb hőleadó egységek, és jellemzőik

A fűtési rendszerek elemei a hőleadó egységek is, a leggyakoribb a radiátoros fűtési rendszer, a padlófűtés, a falfűtés és a mennyezetfűtés. Mit érdemes tudni róluk, mielőtt egyik, vagy másik használata mellett döntünk?

  • Radiátoros rendszer: A radiátoros rendszer esetében a hő nagy része hőátadással kerül be a helyiségbe, a levegő felfelé áramlásával. A meleg levegő helyére alulról érkező hidegebb levegő áramlik, így a helyiségben tulajdonképpen levegőkeringés indul el.
  • Padlófűtés: A padlófűtés magas hatékonyságú, nem vesz el hasznos területet, a helyiség hőeloszlása pedig rendkívül egyenletes.
  • Mennyezetfűtés: A mennyezetfűtést szintén magas hatékonyság jellemzi, helykihasználás, és hőeloszlás tekintetében is ideális megoldás, ráadásul jó hőérzetet teremt.
  • Falfűtés: Falfűtés esetén felfelé áramlik a hő egy része, a falra szekrényeket és polcokat azonban nem lehet szerelni ez esetben.

padlófűtés

 

Miben segíthet egy szakember?

A különböző hőleadó egységek előnyeire és hátrányaira egy profi szakember felhívhatja a figyelmünket, így mindenképpen érdemes segítséget kérnünk, mielőtt a fűtési rendszerek közül egyik vagy másik mellett döntünk. Megfelelő választással a lakásfelújítással vagy lakásvásárlással kapcsolatos kiadások egy része hamarabb megtérül majd számunkra, mint gondolnánk.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!